Planul de actiune pentru atragerea banilor in Maramures a fost schitat deja. In prima jumatate a anului viitor au fost programate cursuri de instruire a celor care vor sa investeasca in zonele montane, dar si realizarea de proiecte pe infrastructura.
Autoritatile cred ca trebuie o mobilizare mai mare din partea Maramuresului pentru atragerea de resurse financiare prin Fondul Agricol European pentru Dezvoltare Rurala (FAEDR), care ar mai putea scoate din saracie satele situate in creierii muntilor.
Subprefectul Stefan Gönczi a spus ca fondurile structurale care vor veni dupa aderare pot fi colacul de salvare al comunitatilor din zonele montane. El i-a sfatuit pe maramureseni sa isi infiinteze ferme mici de animale, iar pe alesi sa deschida ochii la toate facilitatile care se ofera de stat ori forurile europene. El a anuntat si ca membrii Comisiei judetene pentru aplicarea legilor proprietatii a inceput eliberarea titlurilor de proprietate si in zonele din Maramures unde care nu au fost incluse in Cooperativele Agricole de Productie, astfel incat situatia juridica a terenurilor va fi reglementata si nu va impiedica accesarea de fonduri.
Potrivit directorului Agentiei Judetene de Plati, Rodica Miclaus, pana acum au fost depuse doar 12 proiecte pentru accesarea de fonduri in domeniul silviculturii, iar din fonduri SAPARD s-au dat 9.357.465 lei noi pentru investitiile agroturistice din zona montana. La nivelul Maramuresului, 52 din cele 76 de localitati sunt declarate ca zone montane, mai bine de jumatate din populatia judetului fiind concentrata aici.
Sursa: Meda Muntean