De-aceasta data intrevedem perspectiva odihnei active in week-end. Ne hotaram sa parcurgem unui circuit turistic in Muntii Lapusului, zona nord-vestica, care cuprinde o portiune de creasta principala si turbaria Taul Negru. Mai apoi, daca vremea nu va fi neprielnica, vom vizita fostul geizer devenit Piatra Totosului si nu in ultimul rand, taul de baraj Groapa lui Cotoz.
Taul Negru – Autor: Lucian Petru Goja
Vezi GALERIA FOTO (click aici…)
Putin dupa 7 dimineata plecam spre Cavnic.
Admiram derularea comunitatilor rurale risipite-n infloritele livezi clasice, dominate de turlele bisericilor si culmile impaduritilor muncei din jur.
Suim de La Icoana, spre La Cruce si Pasul Neteda, catre santieristicile partii de schi, mai vechi ori mai noi, sau la stancaria patratoasa Piatra Malnasului, un alt fost, in urma cu milenii, geizer activ.
7,50 h, abia parcam si in pajistea scunda cu colt crud de iarba ne surprind calugari ciclamen. Aici abia acum au inflorit.
O pacla discreta obtureaza orizontul spre nord-est. Acolo ar trebui sa vedem Muntii Maramuresului, semeti, cu piramidele inzapezite ale Muntelui lui Serban, Pop Ivan, Paltinu si decalat la dreapta Farcaul, Mihailecul cu Rugasul si prelunga-i coama .
Drumul de TAF urmeaza (catre sud-est) marcajul turistic banda rosie ce vine din (vest) Muntii Gutai –Trei Apostoli. Continua cu Muntii Lapusului (culmea) catre Magura Pintii – varful Neteda – Prislop – Varatec – Secu…
Amprente mari de copite ale cervidelor ne atraatrag repede atentia.
Dupa volta nordica pe sub linia de inalta tensiune, in molidisul relativ tanar, apar petele tot mai mari de nea groasa de 15-35 cm. In jurul lor, albele luscute-n manunchiuri mici, asternute in superb covor liliachiu de branduse.
Ajunsem la primul hranitor pentru cervide, fara nutret, mai apoi la altul, ponosit, cu vegetale resturi inegrite de ani…Alte amprente de cervide, unele mai mici, de ciute probabil.
La stanga, dezolanta, defrisarea fagetului de pe valea Oanta (la obarsii) .
Un lastaris dens se intretaie cu linearele urme ale drumurilor de TAF peste care se-ntinde magistrala electrica spre Budesti–Sighetu Marmatiei.
Marcajul si poteca sunt excelente. Adesea coincid cu parcursul drumului de TAF/carute iar mai recent, din nefericire, al snowboard-urilor/ATV-urilor poluante nu doar fonic.
Incepem sa coboram spre saua cu pajiste rectangulara imprejmuita cu piatra ce precede varful Fagadau Pintii (1258 m).
Taiem in diagonala (est) poiana tern-cenusie si dam in drumul ce parcurge (spre nord) o zona cu plantatie de molid si lastaris de faget dupa care se orienteaza din nou spre est.
Aici surpriza! Desi ne aflam la cel mult 1100-1200 m altitudine, un strat de nea umeda, gros de 35-45 cm, acopera compact drumul decupat in desis, pana la iesirea in pajistea alpina a Fagadaului Pintii.
Soare generos. Panorama spre Budesti, Magura Budestiului dar mai ales catre Trei Apostoli, varful Gutai, Gutaiul Doamnei.
Indescriptibila e gradina edenica din pajistea vasta si neregulata, cu traditionala stana (acum pustie), cuprinsa intre Magura Pintii–Magura Mare (1263 m) catre valea Merchiului (obarsia).
Vrem ca de la Fagadaul Pintii (ruinele bolovanos-inierbate) sa coboram spre sud, la Taul Negru (turbarie).
Dupa aceea sa revenim in sa continuand spre nord, catre valea si Poiana Merchiului iar de acolo ocolind Magura Mica, pentru a da de Groapa lui Cotoz.
Apoi va urma traversarea peste valea Pietrelor pana la Piatra Totosului unde vom face popasul de pranz.
Circuitul il vom inchide suind spre sud. Vom ajunge in vasta poiana Prisaca si de acolo ne vom orienta catre vest, la Zgleamanu.
Doua succesive bubuituri de tunet, venite parca din senin, ne atrag atentia asupra dinamicii nebulozitatii si curentilor de aer.
Coboram in cateva minute la turbaria Taului Negru.
Admiram un parau printre grohote, mai apoi disparitia/reaparitia, ca intr-un izbuc, a firului cristalin de apa ce alimenteaza turbaria impreuna cu alte paraiase radial dispuse, care ulterior se vor uni pentru a constitui valea Chelementului Vechi, ce curge catre sud.
Exemplara pentru o turbarie e forma circular-imensa, cu aspect de farfurie rasturnata cu fundu-n sus iar in centru, neregulatul tau cu ape intunecate in care se oglindeste fagetul matur.
Pana acolo orice pas aduce a calcat pe o imensa saltea acvatica, molatec-unduinda.
Nici urma deocamdata de roua cerului, micuta planta carnivora tentaculat-purpurie.
Tinand cont de brusca inrautatire a conditiilor meteo, o luam pe malul sud-estic al turbariei.
Trecem peste o a doua turbarie, aproape la fel de mare ca prima insa fara tau central, dupa care o luam la stanga-n sus, pe un drum mai recent de TAF ce ne conduce la Zgleamanu.
Lasam spre dreapta o poienita rectangulara restransa.
Au trecut 2 ore si 20 de minute de la debutul turei La Cruce.
Nu putem rata, cu toata amenintarea brusca a vantului, ultimele imagini de grohote decorate-n portocaliu si tonic-verde si pseudomormantul cu cruce de lemn de stejar macinata de vremi, Zgleamanu adica.
Ploaia inghetata incepe sa ne matraseasca.
Bezna de jur-imprejur pagorata si ploaia stasnica par sa aiba ganduri serioase. Lipsa oricarui refugiu ne determina sa anulam restul proiectulu. O luam inapoi, spre Fagadaul Pintii.
In cel mult 20 minute ploaia si norii negri sunt substituite de soarele ce scalda cald-imbietor poiana cu mii de flori.
Hotaram sa pornim catre La Cruce si daca vremeava fi buna o vom lua prin Pasul Neteda catre Pietriceaua. Din valea Oanta continuam spre Groapa lui Cotoz.
Treptat cerul se intuneca din nou, covarsitor, incepand dinspre Magura Budestiului–varful Gutai–Trei Apostoli spre varful Mogosa si depresiunea Cavnicului.
Din poiana cu gard din bolovani andezitici o luam nu pe marcajul banda rosie ce tine culmea principala ci pe varianta nordica. Urmam curba de nivel, a drumului de TAF.
Observand dejectii de urs.
Ajungem din nou la marcajul turistic aproape de cele doua hranitori de cervide.
Reincepe sa picure, la inceput nesemnificativ apoi tot mai consistent.
Ajungem La Cruce.
Orizontul ni se pare mai mult decat dezolant, motiv pentru care ne imbarcam si pornind spre Baia Mare.
Putin mai sus de centru, in Cavnic, vedem 5 ATV-uri conduse de tineri cu capetele mascate de casti negre, precum niste anacronici cavaleri templieri implicati intr-un neghiob turnir contra naturii. Se pregatesc sa asalteze in cumplit huruit de motoare niscaiva drumuri forestiere, consumandu-si astfel excesul de adrenalina.
Sfaturi pentru parcurgerea traseului turistic:
Traseu turistic marcat cu banda rosie pana la Fagadaul Pintii.
Coborarea de 10 minute spre Taul Negru este nemarcata.
Marcajul continua insa de la Fagadaul Pintii pe culmea principala, catre est.
Circuitul propus poate fi realizat facil in 3 ore si jumatate – 4 ore.
Nu exista zone expuse, pericole.
Pentru oprientare aveti in vedere harta Gutinul turistic, sectiunea Cavnic – Baiut sau harta Muntii Lapusului din colectia revistei Muntii Carpati.
Sursa: Lucian Petru Goja