Inceput de iunie 2007. La 17,30 plecam prin Cavnic spre Valea Izei – Borsa. Ajungem in Pasul Neteda unde asistam la un fascinant si terifiant spectacol al naturii. Norii plumburii, foarte josi, prevestitori ai unei iminente furtuni se deplaseaza dinspre varful Gutai – Trei Apostoli catre Muntii Lapusului – Magura Mare. In cateva clipe depresiunea Budesti-ului si in continuare comunitatile de pe valea Cosaului sunt inghitite de semi-bezna. Ploaia incepe sa se reverse neostoita.
Bujor de munte-smardan-rododendron – Autor: Lucian Petru Goja
Vezi GALERIA FOTO (click aici…)
Totul se termina in Calinesti. Aici deviem dreapta spre Valeni si continuam spre Barsana – Valea Izei.
Fanatele sunt invadate de rapita salbatica si ranunculi portocalii alaturi de margarete.
Din Sacel o luam la stanga in timp ce o a doua aversa spala inserarea.
Circulatia se anima.
Bulbuci de munte auresc versantii inclinati din dreapta DN 18 dupa Sacel iar la stanga se iveste impresionanta si enigmatica piramida terasata a Sacelului.
In Dealul Moiseiului au inflorit uriasii salcami albi. Imensele buchete preced Culmea Hotarului si Pietrosul Rodnei care se ivesc la dreapta.
Mai vezi liliac inflorit dinaintea caselor dar incep sa infloreasca salcamii cu flori roz-violacee
Deviem dreapta din DN 18, in amonte de valea Fantana (tulburos-tumultuoasa).
Putin dupa ora 20,30 poposim in curtea vechii noastre cunostinte Timis Stefan, fost cabanier din tata-n fiu la Puzdrele.
Ne cazam, apoi stam la o sueta cu Stefan.
Ne retragem la 22,30 si pregatim rucsacii pentru tura de sambata.
E noros, plafonul foarte coborat, umiditate excesiva.
Ne culcam.
Putin inainte de ora 5 dimineata ma trezesc.
Fulgera, bubuie infernal si imediat baierele cerului se deschid. Potopul navaleste peste Borsa Fantana. Ploaia e atat de abundenta incat jgheaburile streasinei nu pot prelua apa.
Ziua pare ratata. Ne culcam resemnati.
E 6,30 si speram sa…dar, in timp ce ne echipam, vine transa a doua de aversa, mult mai usoara si fara descarcari electrice.
Stam cu Stefan Timis la palavre pe prispa.
La 9 ploaia mai cerne marunt dar…spre Paltinu, Cimpoies si Podul Cailor mijeste o speranta de senin.
Pornim la drum pe valea Fantana-n sus (marcaj turistic triunghi rosu facut profesionist de Ion Pop cu juni turisti francezi in urma cu cativa ani, ulterior completat oribil de catre Salvamont Borsa).
La confluenta cu valea Zanoaga cotim stanga spre fosta cariera de marmura.
Ajungem in zona de delimitare nord-nord-estica a Parcului National Muntii Rodnei. Dovada ne sta marcajul patrat alb-rosu plasat pe firul Zanoagei, uneori chiar in albie, alteori pe bolovanii calcarosi de zeci de tone.
Superbul versant cu fanata verde-biliard din stanga, catre telescaunul H.Bradet – Runcu Stiolului, isi revine incet dupa masivele defrisari.
Arbusti scunzi cu pamatufuri albe decoreaza abruptul aferent carierei si se intercaleaza cu superbi curpeni infloriti.
Pe sol apar buchetele minusculelor inflorescente albe alaturi de portocalii-miniaturalele flori ale soarelui si timidele flori de nu ma uita adunate-n palcuri restranse.
Trecem prin vad si atacam pieptul de deal dezgolit prin tractarea bustenilor, ferestruit de torente si ravene, plantat in urma cu vreo 5-6 ani, fara sansa insa.
In dreapta, peste Zanoaga, e Pietra Rea (abruptul nord-estic).
Se face tot mai cald in timp ce suim. Aici poteca larga traverseaza o zona cu captatoare pentru daunatori, multe aruncate pe jos.
Si mai dezolant este aspectul superbei lunci, de odinioara, inguste din aval de Cascada Cailor.
Aici este locul predilect de campare, nu doar al speologilor adunati in estivale tabere prospective.
Arbori franti, jeg turistic menajer, vetre de foc cu duiumul aglomerate pe platoul de sub cascada.
Abia a trecut 1 ora si suntem la picioarele superbei caderi cristalin-argintii de apa.
Tragem cadre din perspective diferite apoi suim pe sub cascada la stanga, pe torentul jgheabului de avalansa care ne conduce catre Saua Stiol.
Aici a aparut in mod aberant marcajul turistic banda albastra plasat de Salvamont Borsa in paralel cu triunghiul rosu.
Banda albastra initiala si corect realizata urmeaza traseul H. Bradet–telescaun–Runcu Stiolului, valaua –Saua Stiol –Taul Stiol –Saua Gargalau, ce face legatura cu marcajul banda rosie de creasta principala a Muntilor Rodnei.
Ploua.
Decidem sa deviem pentru a ne refugia o vreme in grota deschisa-n peretele din dreapta.
Initial continuam pe valcel pana la lanturile sapate de ape in carst.
Imediat facem dreapta si ne angajam pe o potecuta ce ne conduce-n grota.
A trecut 1 ora 30 de minute de la debutul traseului.
Admiram grota, un excelent refugiu pe timp neprielnic. Descoperim un cuib ingenios plasat intr-o inaccesibila nisa.
Panoramam spre Saua Stiol si capatul telescaunului din Runcu Stiolului.
Dupa vreo jumatate de ceas pornim spre Gavan.
De aici deviem pe o poteca pastorala sapata-n stanca ce suie la dreapta.
Cararea da in terase inierbate si brane dispuse-n trepte. Aici avem prima rasplata, albastrele-cerneala Gentiana verna – steluta Domnului – si primele tufe de smardar de mult inflorite, roz-pal ciclamen.
Iesim dupa 2 ore in Zanoaga Cailor, cu culmea si varful Musceta inchizandu-i latura stanga a potcoavei, Podul Cailor, cu aven pe cea din dreapta si in fund, stancos-spectaculos, Muntele Cailor.
Coboram catre stana traditionala.
Sub noi vedem staule atipice, din laturoaie de scandura de molid, nemutate, in care se aduna si mulg igienic turmele de mioare.
Alaturi staule pentru vite, la fel de mizerabile.
Casoaia ciobanilor e plasata exact deasupra cascadei, ca si acareturile aferente .
Cotetul pentru porci, ceva mai spre nord vechiul saivan.
O multime de turisti habarnisti, ajunsi la Cascada Cailor, beau cu nesat apa cristalina de izvor, un melanj-fecaloid-urinar-menajer.
Musceta sau mai exact versantul ei nord-nord-vestiv al e decorat de boscheti inegali ca marime, roz-ciclamen sau intens ciclameni, de rododendron.
Tinem potecile noroioase sapate an de an pe curbe de nivel de turmele de vite.
Ne incanta exuberanta si bogatia florilor.
Apar bujori de munte, cu un miros suav-imbatator, apoi urmarim solitarele palcuri de stelute ale Domnului – Gentiana verna. In curand zarim Pulsatila granda – oite albe, gratioase, pete ciclamen-violacee de Pulsatila minor – ochiul gainii, portocalii-grase calcea calului, traista ciobanului albe sau pal-violacee, mii de paralute alb-roz.
La dreapta de Izvorul Calului firul paraului alearga sinucigas-inspumat pe o inclinata albie de calcare. Zanoaga Cailor (fundul) devine tot mai apropiat si impresionant datorita stancariilor verticale.
In urma noastra se ridica semet varful Cearcanu si Podul Cearcanului – avanposturi ale Parcului National Muntii Maramuresului catre Prislop.
In dreapta lor apar emisferele albe, ciudate baloane ucrainiene ale fostei statii de radio emisie-receptie si bruiaj fost sovietic.
Urcam exact treisferturi de ceas prin fundul Zanoagei Cailor.
Deviem usor la dreapta pe sub peretele calcaros pentru a iesi in culme.
Cerul devine plumburiu-amenintator spre amiazazi.
E evident ca trebuie sa-i dam bice.
Ne regrupam ca s-o stergem pe Valea Rea sau valea Cimpoiasa catre Borsa Fantana dar… Cum sa ratam ocazia de-a imortaliza pal-portocaliile Primula veris (officinalis) – ciubotica cucului si rododendron, apoi turnurile ciudate, grota circulara de la baza unuia?
Suntem nevoiti sa continuam spre sud-sud-vest.
Ajunge in bulevardul Rodnei (zona de creasta principala cu poteca-alee aproape rectilinie dintre Curmatura Galatului si Saua Gargalau).
In fundal zarim varfurile Galatului, Aniesului, Puzdre care apar si dispar sub cohorte negre sau sur-alburii de nori. Panoramam spre varful Tapului – Rabla. Mai la stanga, spre valea Aniesului si maretul varf Corongis se arata impozanta claie a Gargalaului si nordica-i caldare.
Damica peisagistica e fantastica atunci cand intre Gargalau – varful Clai – La Cep – varful Omului culmea este irizata in azuriu. Corongisul isi scoate la iveala gheara recurbata amenitatoare.
In acest timp abruptu-i nord-vestic isi etaleaza scunda pajiste verde taiata de fuioare albe ale piraielor ce afluiesc spre valea Aniesului (traseu marcat cruce galbena din Saua Gargalau, aproximativ 7–8 ore).
Pendulam intre Curmatura Galatului si Saua Gargalau, la parul cu albe sageti-indicator. De aici panoramam spre caldarea glaciara ce ascunde Taul Stiol.
Suim inapoi spre Muntele Cailor.
Lasam la dreapta insorita Musceta, vasta Zanoaga Cailor insorita, apoi coplesita de umbrela migranta a norilor plumburii ce se intind din Pietrosul Rodnei peste varful Puzdre si Putredu Galatului peste Stiol, Complexul Turistic Borsa Fantana pana pe Cearcanu – Prislop.
Pentru a spori fascinantul diabolic soarele scalda-n passing varful Capra, Toroioaga si depresiunea Baia Borsa.
Intoarcem peste Podul Cailor.
Coboram spre Zanoaga Cailor (capatul).
Furtuna e iminenta dupa ora 15.
O luam spre Stefan Timis.
Ii dam bice la vale prin fundul Zanoagei Cailor.
In cateva minute incepe aversa, la inceput cuminte, apoi cu grindina-mazariche.
Cerul se intuneca treptat, grindina sporeste in intensitate si violenta.
In aproximativ 25 de minute, murati fleasca cu pelerine cu tot, traversam zona saivanelor.
Ne refugiem pe prispa casoaiei stana.
Grindina de 2-3 degete grosime acopera solul si cade continuu.
In cateva minute Izvorul Cailorcu apele cristaline devine maroniu. Apa se rastogoleste nebuna in Cascada Cailor.
La 16,30 cerul se razbuna treptat.
Ne luam ramas bun de la pastori si pornim la vale pe unde am suit.
Ne oprim putin la Cascada Cailor si imortalizam prabusirea magnificelor ape alburiu-tulburi-lutoase pe pragurile carstice impresionante.
De aici intr-un ceas, amenintati de o alta aversa ce plumbuieste orizontul catre Saua si varful Stiol, treceam pe la cariera de marmura, valtoarea pentru cergi si covoare aflata la confluenta cu Valea Rea, ajungem la Stefan Timis.
E ora 18.
Ne dezechipam, ne spalam. Dupa ce ne schimbam hainele urmeaza placutele ceasuri de taina.
Adormim cu constiinta faptului ca, desi niciunul din noi nu a facut azi o premiera, am realizat o tura de neuitat multumita magiei travestiurilor muntelui infrumusetat de flori exuberante.
Sursa: Lucian Petru Goja