Cunoscut drept jurnalist, eminent istoric şi filozof, Neagu Djuvara a încetat din viaţă la vârsta de 101 ani. A scris numeroase romane şi s-a remarcat ca şi diplomat.
S-a născut la Bucureşti într-o familie de aromâni, pe 18 august 1916. A urmat cele mai bine şcoli din lume la vremea respectivă, la Sorbona şi la Paris, unde şi-a luat licenţa în Istorie şi Drept. A obţinut şi Diploma Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale din Paris.
A reprezentat cu cinste România la negocierile de pace cu Uniunea Sovietică, la Stockholm, unde a plecat pe 23 august 1944 şi a rămas până în 1947. A fost exilat la Paris, unde a fost secretar general al Comitetului de Asistenţă a Refugiaţilor Români şi a colaborat cu Radio Europa Liberă şi mai multe fundaţii.
A petrecut 23 de ani în Republica Niger, în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine, de unde s-a întors, în 1984, la Paris. După Revoluţia din 1989, Neagu Djuvara a revenit în România, unde a fost profesor-asociat la Universitatea din Bucureşti până în 1998. Neagu Djuvara a fost membru de onoare al Institutului de Istorie ”A.D.Xenopol” din Iaşi şi al Institutului de Istorie ”Nicolae Iorga” din Bucureşti.
Istoric şi literat, a scris 20 de volume, multe dintre ele despre episoade semnificative din Istoria românilor.
În 2006, a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Servicul Credincios” în grad de Mare Cruce, iar în 2010, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, l-a decorat cu ordinul Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer. Pe 9 august 2016, lui Neagu Djuvara i-a fost conferit Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, iar la finalul lunii martie a acestui an, a primit premiul de Excelenţă la cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural.