Ceaiul de la ora 5 se poate prepara direct pe autostradă. Pe o bucată de drum de mare viteză, în judeţul Cluj, a crescut, direct din asfalt, muşeţel. N-ar fi prima dată când şoferii au asemenea surprize. Au mai fost urşi care fac slalom printre maşini sau gropi apărute peste noapte. Muşeţelul este pe o porţiune de autostradă inaugurată în urmă cu patru ani, dar nedeschisă înca circulaţiei.
Suntem în judeţul Cluj, la kilometrul 61 al autostrăzii Transilvania. Pe bucata de şosea pe unde ar fi trebuit să circule sute de maşini zilnic cresc buruieni.
Tronsonul de 12 kilometri dintre Gilău şi Nădăşelu a fost finalizat în anul 2016, dar şi-a primit numele de „Autostrada Muzeu” pentru că a fost deschis circulaţiei abia după doi ani. O porţiune de câteva sute de metri a ramas însă nefolosită şi astăzi, aşa că natura şi-a intrat în drepturi.
Firele de iarbă şi de muşeţel, care a înflorit deja, au răsărit la îmbinarea a două straturi de asfalt. Cei de la compania de drumuri spun că partea carosabilă nu s-a nivelat corespunzător pentru că, în cei patru ani care au trecut de la finalizarea lucrărilor, prin acest loc nu a trecut nici măcar o maşină.
Acelaşi lucru se întreabă şi şoferii, pe care însă nu îi mai miră nimic când vine vorba despre modul în care sunt construite autostrăzile din România.
”Cineva trebuie să răspundă, dar responsabilitatea nu este asumată. În aşa fel sunt făcute contractele încât nu există o responsabilitate”, spune un șofer.
Reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere spun că neregulile apărute vor fi remediate pe banii constructorului. Vegetaţia va creşte însă în voie pe porţiunea respectiva de autostrada încă cel puţin trei ani, pentru că abia zilele trecute s-au depus ofertele pentru construirea următorului lot spre judeţul Sălaj.