Muzeul Satului Banatean, o adevarata „rezervatie”de arhitectura etnografica in aer liber, este amplasat in partea de nord-est a orasului Timisoara, la marginea Padurii Verzi. Intins pe o suprafata de 17 hectare, muzeul este conceput ca un sat traditional banatean si cuprinde gospodarii taranesti apartinand diverselor etnii din Banat (romani, slovaci, svabi, ucraineni, maghiari etc.), cladiri cu functie sociala ale satului traditional (primarie, scoala, biserica), instalatii de tehnica populara si ateliere.
Deschis publicului la 20 august 1971, ideea infiintarii muzeului se datoreaza perseverentei lui Ioachim Miloia, fost director al Muzeului Banatean intre anii 1928-1940, cunoscuta personalitate culturala a Banatului — pictor, istoric de arta, restaurator de biserici. In 1967, muzeul a primit actuala suprafata de teren, pe care s-a dezvoltat muzeul etnografic in aer liber al Banatului functionand ca sectie a Muzeului Banatului. Prin Hotararea nr. 48 din 22 decembrie 1999 a devenit institutie separata, in subordinea Consiliului Judetean Timis.
Nucleul muzeului il constituie Centrul Civic Satesc, format din primarie, scoala, „Casa Nationala” si birt, piesa centrala fiind „Biserica de lemn”, cea mai veche din Timisoara, o adevarata biserica parohiala, cu o istorie interesanta. Construita, in 1746, la Remetea Lunca, in 1807 a fost donata credinciosilor din satul vecin Topla, unde a fost stramutata pe tavalugi, trasa de 24 de perechi de boi. De acolo a fost adusa la muzeu in 1987. Lacasul de cult prezinta cateva detalii arhitectonice ce o recomanda ca cel mai valoros lacas de cult de lemn din Banat: braul median rasucit la torsada si brau prelungit pe intreg perimetrul cladirii. Peretii sunt din barne late de gorun lucrate pe toate cele patru fete si incheiate la colturi in „coada de randunica”. Acoperisul este din sindrila, iar clopotnita este separata.
Principalele atractii ale muzeului sunt gospodaria din Capalnas (judetul Arad, sec. al XIX-lea), casa de olar cu atelier de la Bata (judetul Arad, sec. al XVIII-lea), oloinite, o moara cu ciutura de la Toplet, mori de apa si de vant, biserica de lemn din Topla (Caras-Severin, sec. al XIX-lea). Foarte apreciate sunt casele traditionale din tinuturile Banatului si ale Crisanei din veacurile trecute, reprezentative fiind gospodaria de olar din Jupanesti (Timis, sec. al XIX-lea), dar si casele traditionale taranesti de pe Aleea minoritatilor (slovaca, ucraineana, maghiara, germana, sarbeasca, bulgareasca sau a romilor).
Cel mai vechi obiectiv al muzeului este Casa din Bata, aflata aici inca de la infiintarea muzeului. Provenita din zona etnografica Arad si datand din secolul al XVIII-lea, Casa apartine primului tip de locuinta bicelulara, este construita din lemn si se distinge prin faptul ca are acoperis de paie. Este compusa din tinda, camera de locuit si o prispa continua pe latura lunga, sprijinita pe stalpi din lemn. Intrarea se face prin tinda, unde se gasea sistemul de incalzit si gatit, vatra cu hornul deschis si gura de foc a sobei oarbe din camera de locuit. Ferestrele erau mici, iar mobilierul era realizat in casa de gospodari sau de alte persoane din comunitate.
„Barocul etnografiei romanesti”, cum este numit Banatul de catre poetul Lucian Blaga, doreste sa redea prin Muzeul Satului Banatean, imaginea unui sat traditional, eterogen, cu case taranesti cu prispa deschisa, prelungita pe toata lungimea constructiei sau partiala, cu acoperisul sprijinit pe stalpi de lemn, decorati prin cioplire si crestare, cu ornamente geometrice traditionale, ori cu acoperisul din paie sau sindrila, cu case de tarani si de mesteri olari, cu biserica, primarie, atelier de rotarie, instalatii tehnice taranesti, mori, vaiugi, oloinite, cateva podete si o multime de obiecte reprezentative pentru simplitatea in care traiau odinioara oamenii din aceasta parte de tara. In acele vremuri, orice gospodarie se facea remarcata prin obiecte traditionale autentice: tesaturi si broderii, oale, farfurii, ulcioare de lut, obiecte impletite, straiele populare lucrate din materiale tesute in razboi si impodobite cu motive specifice.
Colectia muzeului a fost imbogatita, dupa 2007, cu peste 10.000 de obiecte apartinand Muzeului Banatului, iar in pragul acestei toamne, expozitiei i s-a adaugat o noua gospodarie taraneasca traditionala provenind din localitatea Chizatau. Donata de Bot Doru din Chizatau, aceasta cuprinde doua case de locuit, una de la mijlocul secolului al XIX-lea, cu pereti de lemn lipiti cu lut la interior si la exterior, iar cea de-a doua cladire, tot din lemn, construita la inceputul secolului al XX-lea, reprezinta modelul clasic de locuinta a unui satean banatean instarit din acea epoca.
Anual, pe parcursul verii si al toamnei, in cadrul muzeului se desfasoara mai multe festivaluri, precum Festivalul Plai sau Sarbatoarea Recoltei.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres