Vezi VIDEO
De cateva zile la Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare a fost adus un artefact unic in tara. Este vorba despre o cruce celtica descoperita intr-o localitate din judetul Salaj, la limita cu Maramuresul.
„Am descoperit crucea pe care am adus-o, la Napradea. Napradea este chiar la limita cu judetul Maramures, nu este in judetul Maramures dar noi, din punct de vedere etnografic, ne adresam acestui nord-vest de Romanie. Din fericire sau nefericire, nu stiu cum s-o zic, n-are nici Salajul, nici Satu Mare un muzeu al satului asa ca noi ne adresam unei zone mai largi”, a declarat Ilie Gherhes, sef sectie Muzeul de Etnografie si Arta Populara.
Crucea a fost descoperita in cimitirul satului si a fost data in custodia muzeului baimarean chiar de catre preotul paroh.
„M-am dus si am adus-o. La ei in cimitir, in cimitirul vechi, fiind foarte multe cruci celtice, aceasta a ramas oarecum fara mostenitori. Deci era intr-un fel sau altul abandonat, crucea fiind rupta si cazuta pe mormant. Nefiind urmasi, noi am cerut-o si preotul ne-a dat-o in scopuri stiintifice, in scopuri muzeale si am si expus-o in expozitia de baza”, a precizat Gherhes.
Desi muzeografii au adus-o relativ recent in cadrul institutiei, crucea a fost supusa testelor standard pentru determinarea vechimii ei.
„Este o cruce celtica sigur din secolul XIX, de piatra, nu se mai vede numele pe ea, nu se mai vede nimic dar pe noi ne intereseaza doar ca exponat, ca obiect muzeal, ca este o cruce celtica, dovada a prezentei celtilor. Stiti ca in Maramuresul istoric in continuare exista crucile celtice dar din lemn. Si pentru ca sunt facute din lemn nu rezista atât de mult ca si crucile facute din piatra din partea aceasta”, a aratat istoricul.
Muzeografii baimareni sunt extrem de entuziasmati de noul artefact adaugat colectiei si spun despre el ca este unic la nivel national.
„O cruce celtica nu exista nicaieri in Romania, este pentru prima data la noi. In primul rand pentru ca subiectul nu a suscitat interes atat de mare cum il are astazi deja”, a punctat Gherhes.
Potrivit teoriei lui Ilie Gherhes, celtii ar fi ocupat intreaga Europa inca inainte de venirea romanilor si si-au lasat amprenta asupra popoarelor pe care le-au gasit aici.
Sursa: Ana Pop