![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
De o lectie plina de surprize au avut parte cativa elevi de la Scoala „Dimitrie Cantemir” din Baia Mare, care au participat astazi, 17 octombrie, la atelierul de olarit organizat la Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare. Ei au invatat cum sa modeleze lutul, astfel incat sa realizeze diferite vase. Activitatea i-a fascinat pe elevi, iar dupa initierea in acest mestesug toti au vrut sa isi incerce talentul de olari.
Unul dintre fiii ceramistului maramuresean Daniel Les, Nicolas, a fost „profesorul” elevilor timp de o ora. Acesta le-a explicat micutilor cum sunt realizate oalele, canile sau obiectele decorative din lut si le-a facut o demonstratie practica. Elevii au fost de-a dreptul uimiti de modul in care se transforma bucata de lut intr-un vas. Emotia copiilor a fost si mai mare atunci cand au fost provocati sa incerce chiar ei sa realizeze un vas. In urma unui concurs organizat ad-hoc, unul dintre ei a modelat impreuna cu Nicolas o farfurioara cu modele traditionale.
„A fost foarte interesant sa fac vasul asta de lut si foarte frumos. Nu am mai facut asta niciodata, dar a iesit foarte bine. Mi-a placut sa il fac, dar a fost un pic greu”, a marturisit Rafael. La finalul lectiei despre olarit, elevii s-au declarat incantati de ceea ce au vazut. „A fost frumos. Am vazut cum face un om o farfurie si un pahar, pare destul de greu”, a aratat o alta eleva, Miruna.
„E foarte frumos, pentru ca domnul nu stiu cum a putut sa faca din forma aia un pahar, nu am mai vazut ceva asa frumos inainte”, a povestit un alt elev, Raul.
Atelierul de olarit isi propune sa ii aduca mai aproape de traditie pe copii si, totodata, acestia sa vada cum erau realizate obiectele de uz casnic in trecut. Lectiile interactive au mare succes la elevi, ei fiind fascinati de modul in care se transforma o bucata de lut intr-un obiect functional.
„Eu incerc sa le arat copiilor cum se prelucrau mai demult obiectele de uz casnic, cand nu era plasticul sau sticla. Se lucrau traditional, din lut, iar apoi erau prelucrate. Reactia este pozitiva intotdeauna, copiii nu au unde sa vada asa ceva intr-o lume a calculatoarelor, a jocurilor video. Deja lucrurile acestea sunt banale pentru ei, in schimb o demonstratie de olarit este ceva iesit din comun si atunci au o reactie foarte pozitiva”, a povestit Nicolas Les.
Elevii au ocazia sa participe la atelierul de olarit gazduit de una din salile Muzeului de Etnografie si Arta Populara pana la finalul lunii octombrie. Atelierul este organizat in cadrul proiectului cultural „Ceramica – mostenire culturala a municipiului Baia Mare”, alaturi de o expozitie de ceramica.
Sursa: Gabriela Kuhajda