Vezi VIDEO
O ”batranica” pe nume Wilga a ajuns azi, 23 februarie, la Aeroportul International Baia Mare, dupa ce directorul institutiei, Mihai Patrascu, a prins drag de ea in momentul in care a zarit-o pentru prima data, in curtea unui maramuresean pasionat si el de aviatie. Prima piesa din Muzeul Aviatiei pe care il va gazdui Aeroportul International Baia Mare a fost cumparat azi chiar de directorul Mihai Patrascu, aceasta fiind un aparat de tip Wilga din 1971. La schimb, Patrascu i-a oferit proprietarului un Boeing 737, insa… din jucarie, dar, bineinteles, si 1.000 de euro, suma la care s-au inteles dupa negocierile avute in prealabil.
Directorul aeroportului s-a deplasat acasa la proprietarul avionului Wilga, in cartierul Ferneziu, pentru a face achizitia. Teodor Borota i-a inmanat lui Patrascu “cheile” avionului Wilga, insa acesta nu a avut cum sa isi ia zborul din curtea baimareanului, pentru ca aparatul are nevoie de reparatii capitale.
“L-am cumparat printr-o licitatie, in urma cu trei ani, cu aproximativ 60 de milioane. Am vrut sa il reconditionez si sa il folosesc, insa costurile fiind prea mari si eu fiind atras mai degraba de avioanele ultrausoare, pe care, de altfel, le pilotez, am renuntat. Statea degeaba aici, asa ca imediat ce am fost contactat de domnul Patrascu, am acceptat sa il vand. Asta cu toate ca intr-un fel imi pare rau dupa el”, a spus Teodor Borota, fostul proprietar al aparatului de zbor.
Wilga a fost ”profa” pentru 300 de piloti romani
Aparatul, inmatriculat in Romania, a purtat spre cer aproape 300 de pasionati ai aviatiei, care au invatat sa piloteze in cei 20 de ani cat Wilga a fost in activitate. La mansa avionului a stat si un experimentat pilot baimarean, Sorin Bochis, despre care se povestete ca a reusit sa revina la sol cu Wilga desi motoarele i s-au oprit de doua ori in aer. Prin urmare, prima piesa din colectia Aeroportului International Baia Mare are si o istorie incintanta, suficient cat sa starneasca imaginatia si curiozitatea celor care vor trece pragului muzeului ce urmeza sa fie infiintat.
Piesa de colectie cumparata cu bani de acasa
Directorul aeroportului e mai mult decat incantat ca visul sau de a realiza un muzeu al aviatiei in Baia Mare incepe sa prinda contur. “Dupa parerea mea, locul avioanelor nu este in curte, ci in aerocluburi sau aeroporturi. Una din primele mele preocupari, de cand am preluat aceasta functie, a fost realizarea unui muzeu al aviatiei. Ma bucur ca am reusit sa achizitionez acest prim avion”, a spus Mihai Patrascu, care a platit cei 1.000 de euro din buzunarul propriu.
Costul reparatiilor avionului se ridica la 30.000 de euro
Tranzactia s-a desfasurat sub ochii atenti ai unui mecanic de avioane, care a analizat in detaliu starea aparatului. “In acest moment avionul, care poate transporta patru persoane, nu este in stare de functionare. A stat mult in ploaie, s-a degradat in timp. Necesita reparatii capitale, care ar costa aproximativ 30.000 de euro. Dupa aceea, avionul poate folosi din nou in scopul in care a fost creat. Acela de a lansa parasutisti sau de a trage planoarele”, a explicat mecanicul Calin Craciun. Wilga consuma 50 de litri de combustibil pe ora si are o capacitate cilindrica de 270 cai putere.
Muzeul aviatiei din Baia Mare prinde ”aripi”
Directorul aeroportului spera ca in perioada care urmeaza sa beneficieze de suficiente sponsorizari pentru a aduce institutia in atentia iubitorilor aviatiei. “Vorbeam cu un francez si acesta imi spunea ca Romania, care este o tara pioniera a aviatiei, nu are un muzeu de profil. De aceea, am decis sa ma implic in realizarea acestui muzeu. Speram ca in viitorul apropiat, cu ajutorul unor oameni inimosi, sa avem posibilitatea de a cumpara si alte modele din tara, de la un depozit de langa Buzau, dar si din afara tarii, din Belgia sau Franta, unde am stabilit deja contacte in acest sens”, a spus Patrascu.
Acesta a spus ca vrea sa achizitioneze si un simulator de zbor. Dar si parasute, planoare sau aparate usoare, unul dintre acestea fiind tot in curtea baimareanului Teodor Borota, iar pe el primindu-si ”botezul aerului” chiar actualul director al aeroportului.
Sursa: Catalin Tineghe