Noile instituţii urmează să fie administrate de trei directori, iar printre aceştia nu se va regăsi şi actualul manager al muzeului judeţean. “Altfel nu puteau să mă îndepărteze. Pe mine nu mă interesează pe cine vor pune în funcţii. M-a interesat atâta vreme cât a fost o instituţie performantă, un reper (…) Dacă asta s-a dorit, să se descurce”, a declarat, scurt, Grigore Man. Directorul spune că se va retrage de tot din activitate, dar a evitat un răspuns privind planurile concrete.
Preşedintele CJ, Marinel Kovacs, nu a vrut să facă publice numele persoanelor aflate în cărţi pentru cele trei funcţii de director. “Se va afla mâine (n.n. marţi) care vor fi interimarii”, a spus el. Surse neoficiale au precizat însă că e mai mult ca sigur că peste Muzeul de Istorie şi Arheologie va fi şef actualul director adjunct, Carol Kacso. Decizia în ce îi priveşte pe ceilalţi doi manageri care urmează să fie numiţi se pare că va fi luată abia dimineaţă, înaintea şedinţei, când liderii grupurilor politice din CJ au programate negocieri.
“E cuiul lui Pepelea – să schimbăm oamenii pe care îi avem cu alţii. Nu asta vrem de fapt! E vorba de o restructurare a Muzeului Judeţean Maramureş şi nu de punerea altor şefi. Vor fi create trei instituţii cu personalitate juridică distinctă, iar directorii care vor fi numiţi vor sta doar până la organizarea unui concurs pe care eu îl vreau cât de repede. Va fi o comisie, cu reprezentanţi din minister – totul va fi transparent”, a explicat şeful CJ.
Marinel Kovacs susţine că, în actuala formulă, Muzeul Judeţean Maramureş era la un pas de moarte şi că se impunea o restructurare pentru a-i face viabilă activitatea. ”Imediat după numire, directorii interimari vor trebui să prezinte un proiect de buget şi o organigramă pentru instituţiile pe care le conduc. Ideea este că nu vom avea un singur muzeu judeţean, ci patru, cu tot cu cel de mineralogie, iar fondurile vor fi alocate separat.”
Consilierul judeţean Vasile Berci, preşedinte comisiei de cultură din CJ, este la rândul său convins de necesitatea desfiinţării Muzeului Judeţean Maramureş. “Ceea ce avem acum e tip ghiveci. Piese din neolitic, piese de bronz sunt expuse la un loc cu tablourile din Şcoala Băimăreană. Aşa ceva nu există nicăieri în lume. Majoritatea judeţelor din ţară funcţionează după sistemul pe care vrem să îl implementăm acum, iar noi avem un precedent, cu Muzeul de Mineralogie care funcţionează ca o instituţie separată şi are rentabilitate.”
Preşedintele comisiei de cultură crede că în cel mult doi ani se vor vedea şi rezultatele. “Muzeul de Etnografie şi Artă Populară şi Muzeul de Artă se vor redresa. Finanţarea va fi mult mai flexibilă. Avem toate avizele Consiliului Naţional al Muzeelor pentru acest pas, iar motive de îngrijorare nu au de ce să fie pentru că numărul angajaţilor nu va fi diminuat şi ne vom încadra în aproximativ acelaşi buget”, a mai spus Berci.
Sursa: Larisa Tivadar