Vezi VIDEO
In ciuda faptului ca ploaia care a cazut in rafale le-a incurcat putin planurile organizatorilor, asta nu a stirbit cu nimic Gala de premiere a celei de a cincea editii a Festivalului Coral International „Liviu Borlan”.
Timp de aproape trei ore, muzica a fost singura limba care s-a vorbit la Casa Tineretului, locul unde s-a desfasurat ultima seara de festival. Cele noua coruri inscrise in concurs au urcat pe rand pe scena pentru a-si primi premiile. Momentele muzicale au fost si ele indelung savurate de cei prezenti pentru care sala s-a dovedit a fi neincapatoare.
„Liviu Borlan nu mai este printre noi, dar i-a ramas muzica si publicul, dumneavoastra”, a spus Viorica Parja, una dintre cele doua prezentatoare ale Galei. „Sunt prima data in Baia Mare la acest concurs si sunt profund impresionat. Nu vreau sa vorbesc prea mult pentru ca muzica vorbeste prin sunete, nu prin cuvinte. Sunetele exprima mai mult decat cuvintele”, a precizat Dan Cezar Buciu de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.
Misiunea juriului a fost una extrem de grea. Astfel, pe langa Marele Trofeu si cele trei premii, au mai fost acordate premii de catre sponsori si partenerii evenimentului.
„Premiul Prieteniei”, acordat in fiecare an de catre Asociatia „Prietenii Armoniei” a fost adjudecat de corul „Leon Bancila” din Falticeni – Romania.
„Premiul Camerei de Comert si Industrie Maramures”a fost atribuit Corului „Josif Merinckovic”din Zrenjanin din Serbia.
Premiul de popularitate si Premiul Asociatiei „Om pentru om” al Ordinului Templierilor a ajuns la Vaslui, la corul „Dignus Est”.
Premiul „Rotary” pentru voluntariat in arta a ramas tot in Romania, la Corul „Cantabile” din Panciu.
Premiul Mass-media si Premiul Asociatiei „Turnul Stefan” a fost atribuit formatiei corale „Youth Female Choir – MKC” din Skopje – Macedonia.
Locul III – „Armonia”, Constanta – Romania
Locul II – Corul „Ivan Spassov”, Plovdiv – Bulgaria
Locul I – Corul „Atzele”, Aluksne – Letonia
Marele trofeu „Liviu Borlan” a fost castigat de Corul „Nasterea Domnului” din Arad. Grupul coral aradean a interpretat patru piese, „Legenda in lemn” a lui Liviu Borlan fiind cea mai apreciata.
“Cantecul ne-a ales pe noi si este cel mai mare trofeu pe care l-a primit Corul Nasterea Domnului. Ne bucuram ca l-am primit aici acasa, la noi, in Romania. Daca s-ar putea l-as taia in mici bucatele si as da fiecarui corist in parte o bucatica si o bucatica sustinatorilor din sala si celor de casa. Am lasat o parte din cor acasa si multi sustinatori si preoti care sunt alaturi de noi si prietenii nostri. A fost foarte greu, dar acum ni se pare extraordinar. A meritat. Momentele acestea le traiesti de putine ori in viata. Si le pastrezi si le povestesti mai departe. Mai venim si la editiile viitoare cu surprize”, a spus Magdalena Lödi, dirijoarea corului.
In ceea ce priveste cea de-a cincea editie a festivalului, organizatorii spun ca au fost si noutati dar au si invatat cate ceva. „Pot sa va spun ca este o victorie totala a tuturor. Ma simt ca un campion care a ajuns la Finish, transpiratia nu este degeaba, trairile sunt extraordinare iar nivelul foarte ridicat al festivalului ne face sa ne simtim in al noualea cer. De la aceasta editie am invatat sa acceptam surpriza celor care vin. Am invatat ca mai presus de orice este sa vii sa te bucuri alaturi de ceilalti. Am vazut astazi ca cei care au venit de pe ultimul loc cum au putut sa se bucure. Am vazut un cor care a coborat de pe scena, s-au luat in brate unii pe altii si s-au sarutat, s-au felicitat. Sunt lucruri extraordinare, adica e atata umanintate, atata putere umanista si atata putere in aceste momente. Putina lume poate sa inteleaga daca nu este in interiorul lor. Ce este nou? Am inlocuit masa rotunda a dirijorilor cu acele work-shopuri sau cate o ora facuta de membrii juriului din strainatate. Patru ore au fost si am crezut ca o sa fie 15–20 de oameni si am pus 30 de scaune. Si a trebuit sa mai aducem 30 de scaune. A fost un lucru senzational. Deci asta e un lucru nou si se pare ca este de bun augur. Este nou ca prima data in aceasta editie am deschis participarea pe langa corurile mixte si a corurilor de voci egale, la insistenta marilor specialisti din juriu care au zis ca la acest nivel sa-i lasam pe toti sa vina pentru ca din punct de vedere al juriului, criteriile sunt aceleasi. Ei au jurizat. Tot nou este si faptul ca am primit o invitatie din partea Primariei, chiar domnul primar ne-a spus sa ne facem vizibili si i-am urmat sfatul si am inceput sa ne batem cu ploaia. Ne-am programat o defilare in ploaie si concertul in ploaie. Pentru a nu deranja ploaia ne-am retras pentru aceasta faza, ultima a festivalului, in aceasta sala de la Casa Tineretului. Ce sa va mai spun de noutati? Noi sunt corurile, nu este juriul si noi suntem tot noi”, a declarat unul dintre organizatorii festivalului, directorul executiv al Asociatiei Prietenii Armoniei, Alexandru Nicolici.
Cert este ca a cincea editie a Festivalului Coral International „Liviu Borlan” a fost un mare succes care va fi reeditat si anul viitor.
Sursa: Ana Pop