Câteva accente:
1. Într-o mare de propagandă, pro sau contra, e bine să citiți documentele, nu doar opinii. Punctele de vedere ale politicienilor și jurnaliștilor pot fi subiective. Documentele vă ajută să vă formați propria opinie. Documentele în baza cărora Sorina Pintea a fost arestată sunt pe internet. Ce vă costă să le citiți?
2. Întrebați-vă de ce în toate cazurile celebre instrumentate de DNA sunt vărsate la presă interceptările, iar în cazul Pintea, un singur jurnalist le-a făcut publice. DNA a scăpat publicului doar trei cuvinte: ”Super tare” și ”Perfect”, însoțindu-le de alegațiile că Pintea ar fi negociat procente din suma contractelor. Presa s-a mulțumit să preia cele trei cuvinte din comunicatul DNA, fără să caute referatul cu propunerea de arestare. Singura jurnalistă care a analizat documentul și l-a făcut public este Sorina Matei. Mi-e greu să cred că toți ceilalți nu l-au putut obține. Citiți-l, în ciuda recomandărilor unora de a nu o face! Veți vedea că este nefavorabil DNA. Veți vedea cum în 51 de minute de înregistrare sunt 65 de mențiuni ”neinteligibil” și atunci veți înțelege și de ce jurnaliștii obișnuiți ai DNA au ignorat pur și simplu referatul de arestare. Totuși, una e să discuți pe documente (care nu mint), alta e să vorbești fără nicio bază reală. Jurnaliștii folosesc documente. Propagandiștii, doar vorbe.
3. Dacă citiți singuri, veți vedea că în referat NU EXISTĂ nicio interceptare care să redea o frază măcar rostită de Sorina Pintea. Dacă citiți opiniile unora și altora, veți rămâne cu impresia că Pintea a cerut 7% comision, că nu a fost de acord cu 3%. Ba veți auzi opinii și despre tonul Sorinei Pintea. Păi, de unde? Din documentele DNA, rezultă cât se poate de evident că toate interceptările redau discuțiile dintre cei doi denunțători, care vorbesc despre ce ar fi cerut Pintea. Adică, arestarea s-a făcut în baza povestirilor a două persoane despre ce a cerut a treia.
4. Ridicați-vă un semn de întrebare cu privire la decizia judecătoarei de a secretiza motivarea arestării lui Pintea. Când ați auzit ultima oară despre o asemenea decizie? Și de ce ar trebui să fie secretă? Nu cumva e de interes public arestarea lui Pintea? Apoi, întrebați-vă cum se face că au apărut fragmente din această motivare pe un site obscur, despre care nimeni nu știe nimic. Cam la fel au apărut și fotografiile cu Udrea și Bica la Paris.
5. Din fragmentele publicate, motivarea deciziei de arestare reia copy-paste referatul de arestare, ceea ce arată lipsa unui filtru propriu al judecătorului. Asta ar putea explica dorința sa de a secretiza motivarea. Întrebați-vă și cum e posibil ca același judecător să emită mandatele de interceptare și, culmea coincidenței, să pice de serviciu și la cererea de arestare, în care își judecă propriile acte.
Dacă ați făcut toate astea, cred eu, puteți să vă exprimați propriile opinii, fără riscul de a fi doar curele de transmisie ale opiniilor altora.
P.S. Documentele pot fi citite aici: https://presacurată.ro/…/neinteligibil-de-65-de-ori-proba-…/
Narcisa Iorga / Facebook