NASA a testat luni din nou, sistemul conceput pentru asolizarea viitoarelor misiuni cu oameni la bord pe planeta Marte, un dispozitiv asemanator unei farfurii zburatoare ce poarta numele de Decelerator Supersonic de Mica Densitate (Low-Density Supersonic Decelerator – LDSD). Aceasta parasuta gigantica, menita sa franeze un obiect de la viteze supersonice pana la o viteza care sa faca posibila asolizarea in siguranta, nu s-a desfacut insa complet, conform publicatiei Business Insider si agentiei AFP. Testul a fost efectuat deasupra oceanului, in apropiere de baza US Navy din Kauai, Hawaii.
Deceleratorul Supersonic de Mica Densitate este un modul de asolizare conceput astfel incat sa opuna o rezistenta suficienta coborarii prin straturile atmosferice pentru a incetini pana la o viteza care sa permita deschiderea unei parasute care sa faca posibila asolizarea in siguranta.
Este al doilea test esuat al sistemului LDSD, iar in ambele teste vulnerabilitatea a fost parasuta. In primul test, desfasurat anul trecut, parasuta a fost sfasiata, nerezistand vitezei de coborare a modulului.
Specialistii de la NASA au reproiectat parasuta si au fost optimisti cu privire la reusita testului desfasurat luni. Din nefericire nici acest test nu s-a incheiat cu succes, parasuta, cea mai mare conceputa vreodata pentru o capsula spatiala, ce poate acoperi un intreg teren de fotbal american, nu s-a desfacut complet si a fost distrusa.
Specialistii NASA trebuie sa se intoarca acum la plansele de proiectare si sa conceapa o noua parasuta care sa fie gata pentru urmatorul test al sistemului LDSD ce a fost anuntat pentru vara anului viitor.
Aceasta parasuta trebuie sa fie capabila sa dezaccelereze „farfuria zburatoare” de la Mach 2,5 pana la o viteza subsonica. Noua tehnologie de franare este testata la o altitudine foarte ridicata, unde conditiile sunt similare celor din atmosfera martiana, cu densitate foarte redusa.
O nava trebuie sa recupereze „farfuria zburatoare” si cutia neagra pentru a analiza toate datele acestui test.
„Atunci cand vom trimite astronauti spre Marte trebuie sa fim siguri ca acest sistem va functiona impecabil pentru ca de el depinde intreaga misiune”, a declarat Dan Coatta, inginer la NASA.
Sursa: Agerpres