Astăzi, 29 august 2018, un asteroid uriaş se apropie de Pământ. Roca spaţială se numeşte Asteroid 2016 NF23 şi va trece pe lângă noi cu o viteză uluitoare, de 32186.88 kilometri pe oră, fiind de 15 ori mai rapid decât Concorde, avionul supersonic de pasageri care zboară cu 2.179 kilometri pe oră.
Potrivit Agenţiei Spaţiale Americane (NASA), asteroidul are un diametru de 70 de metri şi o lăţime de peste 160 de metri, ceea ce înseamnă că ar putea fi mai mare decât Marea Piramidă din Giza sau Catedrala Sf. Paul, care are o înălțime de 111 metri și a fost cea mai înaltă clădire din Londra până în 1967.
Este motivul pentru care NASA a clasificat asteroidul 2016 NF23 ca fiind unul „potenţial periculos” pentru planeta Pământ.
Din fericire, uriaşa rocă spaţială nu va lovi Terra, însă distanța apropiată la care va trece pe lângă planeta noastră i-a determinat pe cercetătorii americani să fie foarte atenţi la traiectoria sa.
Dr. Detlef Koschny, şeful echipei specialiştilor care studiază obiectele care se apropie de Pământ, din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA), a declarat că nu numai asteroizii mari ar putea amenința Terra.
„Dacă un asteroid de 100 de metri loveşte Pământul, ar putea provoca pagube importante pe o suprafaţă de dimensiunea Germaniei. Dar asteroizii de această dimensiune nu loveste Terra prea des. Se poate întâmpla la 10.000 de ani o dată”, a spus savantul.
Având în vedere că asteroidul care trece aproape de Pământ în 29 august este mai mare decât cel menționat de Dr. Koschny, Asteroid 2016 NF23 ar produce o catastrofă şi ar ucide milioane de oameni.
NASA ne asigură, însă, că imensa rocă spaţială va trece va trece la aproximativ 13,4 ori distanţa dintre Lună şi Pământ (4,8 milioane km).
După ce va trece de Terra, Asteroid NF23 va zbura aproape de Venus şi îşi va încheia călătoria în jurul Soarelui.