O crestere a nivelului oceanelor de cel putin un metru din cauza incalzirii globale este inevitabila in urmatorii 100 – 200 de ani, conform celor mai recente date difuzate miercuri de NASA, informeaza AFP.
Cu toate acestea, o oarecare incertitudine planeaza indeosebi in privinta calendarului exact al cresterii apelor. De fapt, oamenii de stiinta nu stiu cat de repede se vor topi principalele calote glaciare de la poli.
„Tinand seama de ceea ce stim acum despre expansiunea oceanelor ca efect al incalzirii si despre topirea ghetarilor si a calotelor glaciare, care se adauga apelor din oceane, este aproape sigur ca vom avea o crestere a nivelului marii de cel putin un metru si, probabil, chiar mai mult”, a declarat Steve Nerem de la Universitatea din Colorado, care conduce echipa NASA insarcinata cu monitorizarea cresterii nivelului marii.
„Cu toate acestea, nu este clar daca acest lucru se va intampla in secolul viitor sau intr-o perioada mai lunga”, a adaugat el.
Ultimele predictii serioase, care dateaza din 2013, facute de un grup de lucru interguvernamental al ONU privind schimbarile climatice, se refera la cresterea oceanelor cu 30 — 90 de centimetri pana la sfarsitul secolului.
Insa, potrivit lui Steve Nerem, ultimele date masurate prin satelitii NASA arata ca mai plauzibila este gama superioara a acestor previziuni.
Oamenii de stiinta monitorizeaza in special gheata din Groenlanda, care a pierdut in medie 303 miliarde de tone pe an in ultimul deceniu. Se apreciaza ca Antarctica, la randul sau, se topeste intr-un ritm de 118 miliarde de tone pe an.
Nivelul oceanelor a crescut cu aproximativ 7,6 centimetri din 1992, inregistrandu-se maxime de 23 de centimetri in unele locuri din cauza variatiilor naturale de relief.
„Am vazut, studiind schimbarile climatice survenite de la nasterea Terrei, ca o crestere a apelor cu pana la trei metri intr-un secol sau doua este posibila daca gheata se topeste repede”, a spus Tom Wagner, un alt om de stiinta, specialist al NASA in studiul de gheatarilor.
„Avem dovezi ca straturile de gheata ‘se trezesc’, dar trebuie sa intelegem mai bine fenomenul inainte sa afirmam ca intram intr-o noua perioada de topire rapida”, a precizat sursa citata de AFP.
Sursa: Agerpres