Pluto ar putea avea o calota glaciara polara, au anuntat miercuri oameni de stiinta de la NASA, dupa ce au analizat ultimele imagini transmise de sonda New Horizons. Aceasta se apropie de corpul ceresc pitic de care ar urma sa fie cel mai aproape in 14 iulie, transmite joi AFP.
Cele 13 imagini facute la jumatatea lunii aprilie la 113 milioane de kilometri de Pluto de o camera de pe sonda prezinta unele regiuni luminoase si altele intunecate pe Pluto, in regiunea polara vizibila. Aceste caracteristici — zone stralucitoare ce reflecta lumina—, detectate deja de telescopul spatial Hubble acum circa 20 de ani, ar putea indica prezenta ghetii la pol, a spus Alan Stern, sef stiintific al misiunii New Horizons la Southwest Research Institute. Este vorba probabil de gheata sau de zapada de azot.
Potrivit lui Stern, imaginile trimise de New Horizons vor incepe sa fie interpretate din punct de vedere stiintific in cursul saptamanilor viitoare, pe masura ce calitatea lor se va imbunatati. Chiar si cele prezentate miercuri ‘sunt incredibile, fiind primele in care incepem sa vedem detalii de pe suprafata lui Pluto ce ne dezvaluie deja complexitatea sa’, a adaugat omul de stiinta.
‘Ne putem doar imagina surprizele care ne asteapta cand New Horizons va trece la circa 12.500 de kilometri de suprafata lui Pluto, in cursul verii’, a spus Hal Weaver, cercetator in cadrul misiunii la Laboratorul de fizica aplicata al Universitatii Johns-Hopkins din Maryland (aproape de Washington).
Pluto are o atmosfera formata din azot, un sistem complex de anotimpuri, caracteristici geologice distincte, fiind alcatuit in principal din roci si gheata. Descoperit in 1930, el se invarte in jurul Soarelui in 247,7 ani. Cu un diametru de 2.300 de kilometri, este mai mic decat Luna si are o masa de 500 de ori mai mica decat cea a Pamantului. Pluto ar putea avea un ocean de apa sub stratul gros de gheata, la fel ca si satelitul sau, Charon, si pe acesta putand exista o atmosfera.
In 2006, Uniunea Astronomica Internationala (UAI) i-a retras lui Pluto statutul de Planeta din cauza micilor sale dimensiuni, asemanatoare cu cele ale planetelor pitice. Prin urmare, sistemul solar are opt planete, incheie AFP.
Sursa: Agerpres