NASA a lansat azi, 31 ianuarie, dupa doua amanari din cauza conditiilor meteorologice si a unei defectiuni tehnice, primul satelit pentru monitorizarea umiditatii din sol la nivelul intregii planete, satelit ce va permite formularea de prognoze cu o acuratete mai buna in ceea ce priveste atat perioadele de seceta cat si pericolul de inundatii, conform AFP. Racheta Delta 2, apartinand companiei United Launch Alliance, care transporta satelitul SMAP (Soil Moisture Active Passive Mission), a fost lansata de la baza militara Vandenberg, in California, la ora 14:22 GMT.
Lansarea a fost prevazuta initial pentru joi 29 ianuarie, dar a fost amanata, in prima instanta din cauza vantului puternic, fiind reprogramata pentru vineri. NASA a anuntat vineri ca lansarea a mai fost amanata pentru o zi, de aceasta data motivul fiind legat de necesitatea unei reparatii tehnice minore la racheta Delta 2. SMAP este dotat cu un radiometru si un radar care vor efectua masuratori foarte precise ale continutului de apa din sol. Cu datele obtinute se va realiza o harta de inalta rezolutie, pe baza careia se vor putea prognoza mai bine riscurile de inundatii si seceta.
Sistemul SMAP va oferi masuratori ale umiditatii la suprafata solului si in sol, inconjurand globul o data la 2-3 zile. Masuratorile realizate de SMAP la suprafata vor fi completate de modele hidrologice si vor fi utilizate pentru a intelege procesele care coreleaza circuitele apei, energiei si carbonului, pentru a estima fluxurile globale ale apei si energiei la suprafata Terrei, pentru a cuantifica fluxul real de carbon in zonele boreale, pentru a imbunatati prognozele meteorologice si pentru a creste acuratetea sistemelor de alerta in caz de inundatii sau de seceta prelungita. Satelitul SMAP va transmite date pentru o perioada de cel putin 3 ani, iar aceste date vor fi facute publice in arhivele NASA.
Radarul satelitului SMAP foloseste antena pentru a transmite microunde spre Pamant si receptioneaza semnalul deviat inapoi de acestea. Microundele patrund cativa centimetri in sol pana sunt deviate, iar modificarile inregistrate in proprietatile electrice ale acestora ofera indicatii cu privire la umiditatea din sol si daca solul este sau nu inghetat. Analiza combinata a semnalelor radar si de radiometrie le va permite oamenilor de stiinta sa obtina date de o acuratete fara precedent in acest domeniu. SMAP este cea de-a cincea misiune stiintifica din seria NASA Earth lansata in ultimele 12 luni.
Sursa: Agerpres