Vezi VIDEO
Pentru ca nasterea unui copil sa decurga fara probleme, mamele au nevoie de ingrijirea si asistenta necesare, iar rolul acesta le revine moaselor. In Romania, profesia de moasa e de cele mai multe ori ignorata. Semnalul de alarma a fost tras astazi, 5 mai de Ziua Internationala a Moasei, marcata si la nivel judetean. In plus, in cativa ani se estimeaza ca va exista un deficit de personal la acest capitol.
Pentru a exercita aceasta profesie, in ziua de azi nu e suficient sa ai studii postliceale, ci e obligatoriu ca moasele sa aiba o diploma de licenta. E unul din motivele pentru care moasele cu studii, dar si cu experienta in activitate, ajung sa fie tot mai greu de gasit.
„In curricula Scolii Postliceale, Obstetrica-ginecologie e doar un modul care se studiaza in anul 3. De aceea, fetele care absolva si sunt asistente de Obstetrica-ginecologie nu pot sa lucreze ca moasa, ar trebui sa poata lucra ca moasa doar cele care absolva o institutie de invatamant superior. Exista Facultatea de Moase si studii postuniversitare”, a declarat asistenta Obstetrica-ginecologie Andrada Barcsi, lector al Ordinului Asistentilor Medicali.
Specialistii din domeniu avertizeaza ca in cativa ani va exista un deficit de moase. “Deocamdata avem moasele care au terminat postliceala sanitara cu profil Obstetrica -ginecologie, deci nu va fi inca o problema. Dar peste 4-5 ani vom avea un deficit de cadre specializate in Obstetrica-ginecologie. Deocamdata n-o sa fie probleme, pentru ca le vom inlocui cu cei care lucreaza in sectie, cunosc arta mositului, au mai lucrat in sala de nasteri”, a punctat asistenta-sefa din cadrul Sectiei Obstetrica-ginecologie, Maria Teglas.
De Ziua Internationala a Moaselor, marcata in fiecare an in data de 5 mai, reprezentantii din acest domeniu de activitate au aratat ca rolul moasei nu trebuie ignorat pentru ca de cele mai multe ori e unul esential cand vine vorba despre nastere sau chiar de supravegherea sarcinii.
„Din pacate in societatea romaneasca este absolut ignorat rolul moasei, ceea ce nu e in regula. Noi, ca profesionisti din sanatate, am inteles cat de importanta e moasa tocmai prin activitatea pe care o desfasoara si prin rezultatele pe care le are atunci cand o nastere e naturala, ajutata de o moasa competenta”, a declarat presedintele Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, filiala Maramures, Viorica Totorean.
La randul sau Andrada Barcsi a mai punctat ca „o moasa trebuie sa supravegheze o sarcina fiziologica, sa asiste o nastere fiziologica si sa ingrijeasca nou-nascutul si lauza in primele sase saptamani”.
Personalul din sistemul medical va fi din nou in sarbatoare saptamana viitoare. Asta deoarece in 12 mai e Ziua Internationala a Asistentului Medical.
Sursa: Camelia Tocaci