Vezi VIDEO
Tot mai multi maramureseni apeleaza la tertipuri pentru a beneficia de tratament in strainatate pe banii Statului Roman. Printre cazurile care ridica semne mari de intrebare din partea oficialilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) se numara si nasterile, pentru ca, in ultima perioada, s-au inmultit semnificativ cazurile in care bebelusii sunt adusi pe lume peste hotare si se cer ulterior decontarile serviciilor medicale.
Autoritatile spun ca este foarte greu de probat faptul ca o persoana face o deplasare in Occident cu gandul de a naste acolo si ca intentioneaza, astfel, sa determine statul sa le aloce fonduri pentru tratamentul primit in spitalele din strainatate. Totusi, reprezentantilor CJAS le-a sarit in ochi faptul ca numarul serviciilor decontate pentru nasteri peste hotare este tot mai mare.
“Am avut cazuri cand acest card a fost folosit pentru nasteri in strainatate. Mergem insa pe prezumtia de nevinovatie si nu pe faptul ca acea persoana s-ar fi deplasat deliberat in strainatate pentru a obtine acest serviciu”, a precizat purtatorul de cuvant Claudia Ganea.
Foarte multe dintre cererile de decontare care se inregistreaza la CJAS sunt neintemeiate, dupa cum afirma autoritatile, pentru ca vizeaza derularea unor tratamente si nu a unor interventii de urgenta. Sunt astfel maramureseni care se deplaseaza peste hotare pentru a beneficia de investigatii chirurgicale si solicita retroactiv Cardul European de Asigurari de Sanatate. Abia atunci afla ca pot primi bani doar pentru investigatiile de urgenta, iar asta, la tarifele practicate in tara.
“Pentru tratamente in strainatate nu acopera. Vin cu respingere daca nu a fost urgenta sau necesitate. Unitatea din statul respectiv nu-l va accepta pe card si-l va pune la plata. Se intampla acest lucru frecvent”, a mentionat purtatorul de cuvant al CJAS Maramures.
Cardurile de sanatate se elibereaza dupa zece zile de la depunerea formularelor, insa se pot solicita si certificate care le inlocuiesc si care pot fi primite in regim de urgenta. Investigatiile medicale de urgenta derulate in strainatate sunt decontate, chiar daca s-a mers din tara inainte de eliberarea cardului, cu ajutorul unor chitante si acte doveditoare. Banii sunt restituiti abia dupa 8-9 luni de la prezentarea documentelor.
Sursa: Adina Timis