Vezi VIDEO
Cu o scadere semnificativa a numarului de nasteri se confrunta Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare. Statisticile arata ca, in ultimii cinci ani, tot mai putini copii au fost adusi pe lume in aceasta unitate medicala iar specialistii spun ca, pe langa evolutia demografica negativa caracteristica intregii tari, volumul mic de nasteri e cauzat si de faptul ca foarte multe maramuresence insarcinate prefera sa se orienteze spre clinicile private din judet sau spre marile centre universitare, cum e Clujul.
Medicii de pe sectia de Neonatologie a Spitalului Judetean au aratat ca in medie s-a scazut cu 50 de nasteri pe an. In 2011, insa, numarul bebelusilor a fost mai mic cu aproape 200. Trendul este descendent si in acest an, chiar daca maternitatea unitatii deserveste localitati din tot judetul.
„Anul trecut s-au nascut 2.156 de copii. In anul acesta avem, pana astazi, 500 de nou-nascuti. De anul trecut, dar si in ultimii cinci ani, se observa o scadere constanta. Explicatia ar fi scaderea natalitatii, fenomen care se intampla in toata lumea, inclusiv in tarile civilizate”, a explicat, pentru eMaramure, seful sectiei Neonatologie.
Desi Spitalul Judetean „Dr Constantin Opris” a reabilitat deja o parte din sectia de Ginecologie iar conditiile pentru bebelusi si pentru mame sunt mult mai bune, numeroase maramuresence dau credit mai mare unitatilor private. Dovada sta numarul tot mai mare al femeilor care renunta la serviciile acordate de stat pentru nastere.
„La noi scade numarul de nasteri si pentru ca mamele se adreseaza si altor maternitati. Este vorba despre maternitati private sau maternitati din alte localitati, din centrele universitare – in Cluj mai ales. Sunt multe care opteaza pentru Cluj, dar si acolo la sistemul privat”, a mai declarat Laura Veronescu.
Cadrele medicale au mentionat ca media zilnica de nasteri in acest an a fost de aproximativ zece pe zi. In cadrul clinicilor universitare se percep sume diferite pentru ginecolog (minim 1.000 lei), anestezist (minim 200 lei), neonatolog (minim 150 lei) si asistente (minim 50 lei). In cadrul clinicilor private, nasterile nu mai sunt subventionate de CAS iar preturile aproape ca s-au dublat in acest an, ajungand la aproximativ 1.000 de euro.
Sursa: Anca Popescu Glodan