Romaniaar putea plati penalitati de mii de euro, dupa ce Comisia Europeana ademarat procedura de infringement la nivelul Romaniei, pe programul”Natura 2000″. Comisarul sef al Garzii Nationale de Mediu, SilvianIonescu, a anuntat ca Romania sta prost la capitolul administrariiariilor protejate.
Comisarul sef al Garzii Nationale de Mediu,Silvian Ionescu a anuntat astazi, 1 octombrie, la Baia Mare, ca in urmacu o zi ”Comisia Europeana a demarat procedura de infringement peNatura 2000″.
Programul este unul al biodiversitatii siprevede ca 15 % din suprafata tarii sa fie reprezentata de ariiprotejate, parcuri nationala si parcuri naturale. Silvian Ionescusustine ca Romania detine parcuri naturale, parcuri nationale, la carese adauga biosfera Deltei Dunarii, ceea ce ar reprezenta o suprafata depana la 18 %.
Probleme sunt la modul de administrare alacestor arii protejate. ”Stam prost la protejarea ariilor protejate, nuam facut cadrul institutional in care aceste arii sa fie coordonate.Coordonarea trebuia sa se faca de Agentia Nationala a Ariilor Protejatecare este mentionata in mai multe legi. Ministrul Mediului, a hotaratca interesul de moment este aceea de a transforma ANAP intr-o DirectieGenerala in cadrul Ministerului. Numai ca oricare ar fi cadrul, eltrebuie sa defineasca regulile jocului. Trebuie un regulament si unorganism public sau privat care sa administreze aria respectiva, saaiba grija de planul de management”, a subliniat Silvian Ionescu.
Comisarulsef a mai explicat ca inca nu se cunoaste valoarea penalitatilor pecare Romania le va primi in urma procedurii de infringement. Ionescu adat insa exemplul Italiei, care pentru o regiune in care existau in jurde 55 de depozite de deseuri ilegale, a platit penalitati de 200.000 deeuro pe zi.
Pentru gropile de gunoi ilegale, in cazul Romanieis-a vorbit despre penalitati de 200.000 de euro, lunar. ”Pe durataprocedurii, Romania va face pasii necesari astfel incat Comisia sa-siretraga plangerea de la Curtea de la Strasbourg. Nu se stie care estevaloarea penalitatilor, doar la finalul procedurii, se poate afla careeste valoarea”, a precizat comisarul sef al Garzii Nationale de Mediu.
Sursa: Camelia Tocaci