O nava s-a scufundat pe Dunare, duminica noapte, in zona Chiciu, judetul Calarasi, dupa ce un pod de gheata s-a rupt, marinarii reusind sa se salveze in ultimul moment, a declarat, luni, directorul Capitaniei Zonale Giurgiu, Florin Oprea. Navigatia pe Dunare este blocata, iar mai multe nave sunt in pericol dupa ce au derapat si au fost luate de gheata, a spus directorul Capitaniei Zonale Giurgiu.
„Dunarea este blocata, se navigheaza in deriva, impreuna cu gheata”, a spus Oprea.
Directorul Capitaniei Zonale Giurgiu a precizat ca cei doi marinari aflati pe nava care a fost scufundata de gheata in zona Chiciu au reusit sa se salveze in ultimul moment. Florin Oprea a mai spus ca in zona Calarasi si pe Dunarea fluviala nu exista spargator de gheata. El a precizat ca in momentul in care se pune in miscare un pod de gheata ca cel de la Calarasi, nu poate fi luata nicio masura de protectie.
De asemenea, reprezentantii Capitaniei Portului Calarasi au declarat ca un ponton al bacului a fost impins de gheata, pasarela acestuia si cablurile de sustinere fiind rupte. In aval de Chiciu, din cauza bucatilor foarte mari de gheata, navele s-au deplasat in aval, in timp ce pe Bratul Borcea multe ambarcatiuni pescaresti si de agrement au fost impinse pe mal sau luate la vale de gheata.
„Sunt convoaie cu aproximativ 50 de barje dar si nave ale agentilor economici din Calarasi ancorate la mal, carora li s-au rupt legaturile, iar acum navele plutesc pe apa, fiind duse in aval. Toti au fost notificati de Capitania Portului Calarasi inainte de inghet sa nu intre pe fluviu, cu recomandarea sa nu plece la drum si sa-si gaseasca loc la ancora. Avem informatii ca o nava s-ar fi scufundat, iar o alta s-a inclinat periculos. O sa avem si confirmarea acestei situatii”, a declarat prefectul judetului Calarasi, Emil Musat.
Surse din randul oficialitatilor spun ca nava scufundata se numea ADA 1, iar cea inclinata periculos este DUNAV. Emil Musat a precizat ca pentru rezolvarea „acestei probleme” ar trebui spart podul de gheata, insa acesta se intinde de la Sulina pana la Giurgiu.
„S-a incercat spargerea lui, dar este imposibil. In acest moment navele ar trebui fixate la mal cu parame groase, dar natura a dovedit ca orice parame ar fi forta ghetii le rupe. Ar trebui ca un impingator sa actioneze in zona pentru a scoate navele de acolo. Toti marinarii au fost notificati sa paraseasca navele in caz de pericol„, a mai spus prefectul. Prefectul a afirmat ca sloiurile formate dupa ruperea podului de gheata au smuls si statia plutitoare de captare a apei, insa alimentarea cu apa potabila in municipiul Calarasi nu a fost afectata.
„Situatia nu a provocat avarii si incidente doar navelor si barjelor, ci si statiei plutitoare de captare a apei. Aceasta a fost smulsa, dar nu sunt probleme in alimentarea cu apa a municipiului Calarasi, deoarece de o luna aceasta nu mai era utilizata, apa in oras fiind luata din Dunare prin criburi, respectiv tevi”, a mai declarat prefectul Emil Musat.
La ora transmiterii acestei stiri, prefectul judetului Calarasi, impreuna cu reprezentantii Capitaniei Portului Calarasi si reprezentantii navelor de pe Dunare, analizeaza situatia la fata locului pentru a conveni masuri de interventie.
Sursa: Mediafax