Vasul panamez Nivin, care a fost blocat în Libia timp de aproximativ două săptămâni după ce a recuperat 90 de refugiaţi din largul coastelor italiene, a putut părăsi portul după ce migranţii au fost debarcaţi. Cei doi navigatori români de la bord au anunţat că vor debarca în portul următor.
Potrivit reprezentantului Federaţiei Internaţionale a transportatorilor (ITF) în România, Adrian Mihălcioiu, migranţii aflaţi la bordul navei au fost debarcaţi în două serii, ultimii părăsind vasul în cursul zilei de joi, astfel că Nivin a putut părăsi portul Misurata.
„Nava Nivin a acordat asistenţă şi salvare unei ambarcaţiuni aflate în pericol, cu peste 90 de persoane la bord. Ea a fost practic blocată în portul Misurata din Libia până astăzi (joi – n.r.), când a părăsit portul. (…) După informaţiile pe care le avem, cei peste 70 de migranţi care mai erau pe nava Nivin au fost debarcaţi de autorităţile libiene astăzi (joi – n.r.)”, a spus Adrian Mihălcioiu.
Potrivit acestuia, cei doi ofiţeri români aflaţi la bord vor debarca în următorul port de destinaţie şi se vor întoarce probabil acasă, la familii.
De asemenea, reprezentantul ITF în România a mai anunţat că o anchetă a fost deschisă în Libia, în legătură cu cazul celor 90 de migranţi.
„O anchetă a fost deschisă săptămâna trecută de către procurorul general cu privire la stabilirea modului cum nava Nivin a ajuns în portul Misurata cu migranţi salvaţi la bord. Nu se ştie stadiul anchetei, dacă aceasta va continua sau se va încheia odată cu debarcarea migranţilor”, a mai spus el.
În data de 7 noiembrie, nava Nivin, sub pavilion Panama, a primit un apel de la centrul de căutare şi salvare din Roma, Italia, să se apropie de o ambarcaţiune suspectă, aflată în zona lor de navigaţie. „Era o ambarcaţiune care încerca să ajungă în Italia cu 90 de emigranţi. Aceştia au urcat pe nava Nivin, care se îndrepta către Libia. Când şi-au dat seama că sunt în Libia şi nu în Italia, emigranţii au început să devină agresivi. În port la Misurata se pare că autorităţile nu au lăsat imigranţii să coboare de pe nava”, declara la momentul respectiv Adrian Mihălcioiu. Situaţia era una complicată deoarece cele 90 de persoane erau considerate pasageri clandestini.
Printre membrii echipajului se aflau navigatori din Liban, Ucraina, dar şi cei doi navigatori români.