Ne aşteaptă un nou val de scumpiri, de data aceasta din cauza transportatorilor. Potrivit unui proiect al Ministerului Transporturilor, rovinieta s-ar putea scumpi de şase ori şi se va plăti în funcţie de numărul de kilometri parcurşi.
Acest lucru înseamnă pentru transportatori costuri de 7.000 de euro/an.
Toate aceste scumpiri vor fi, în final, suportate tot de români, pentru că aceste majorări se vor resimţit în preţul produselor pe care ei le transportă.
Conform unui nou proiect de lege, din 2026, transportatorii vor trebui să plătească pentru o nouă rovinietă, TollRo, în funcţie de distanța parcursă, de timpul de staționare și de clasa de emisii poluante.
Sumele pe care le vor plăti transportatorii, însă, vor fi de şase ori mai mari.
Conform unei simulări făcute de Ministerul Transporturilor, costul rovinietei pentru camioanele mari va creşte de şase ori.
Dacă acum aceasta ajunge la 1210 euro, în 2026 aceasta va creşte până la 7050 de euro, iar în 2035 suma va ajunge la 16.275 euro. Doar că aceste costuri se vor vedea în buzunarele tuturor românilor.
„Dacă mişcăm o marfă aproximativ 400 de km pe categorie de 20 de tone, va costa doi euro în plus pe kilogram, cel puţin aşa, în viziunea mea. Concurenţa e foarte mare. Sută la sută, transferul de cost se va duce la consum final. Vorbesc de produsele de larg consum, de alimente, în special”, atrage atenţia Doru Hurasciuc, directorul unei firme de transporturi.
În acest context, transportatorii ameninţă cu proteste, dacă nu se va renunţa la acest proiect de lege.
„De data asta noi nu glumim. Ne pare rău, e bine că ne aude Guvernul astăzi. Ne cerem scuze că n-am mai făcut proteste în ultimii doi ani de zile, n-am cerut scăderea tarifelor, scăderea subvenţiilor, n-am cerut bani de la stat, nimic. L-am rugat pe domnul Boloş (…) a spus că va renegocia acest jalon la Bruxelles. Vedem că nu s-a renegociat şi ne-am trezit azi, că mâine deja este în subcomisie şi după va ajunge la Parlament”, a spus Vasile Stefanescu, preşedinte Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).
TollRo ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2026, conform jalonului din PNRR.