Vezi VIDEO
Pe bancile elevilor de clasa a VII-a din Maramures au ajuns in acest an manuale gresite. Cartea de „Cultura civica”, editata in anul 1999 si scrisa de Elena Nedelcu si Ecaterina Morar, este plina de greseli de tipar, respectiv in loc de diacritice sunt lasate spatii goale. In acest fel cuvintele sunt incomplete sau chiar fara inteles. Asta in conditiile in care „Manualul a fost aprobat de Consiliul National pentru Aprobarea Manualelor, in urma licitatiei organizate de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii prin unitatea de Coordonare a Proiectului de reforma a Invatamantului Preuniversitar din Romania. Manualul este realizat in conformitate cu programa analitica aprobata de Ministerul Educatiei si Cercetarii prin Ordinul nr. 5654 din 23.12.1997 si este distribuit gratuit elevilor”. Cel putin asta scrie pe coperta interioara a manualului.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Maramures arunca mata moarta in curtea Ministerului Educatiei si spun ca vina nu este a lor, ministerul fiind cel care avizeaza manualele si cel care organizeaza licitatiile pentru ele.
„Manualul este cu avizul Ministerului Educatiei Nationale. Are referenti stiintifici si a fost editat, am vazut, in anul 1997 si a fost retiparit de atunci in fiecare an scolar. Desi manualele sunt transmisibile, in procent de pana la 15% se comanda manuale noi pentru ca ele se deterioreaza pe parcursul studiului de catre o generatie de elevi. Banuiesc ca editura a obtinut sau a castigat licitatia organizata de catre Ministerul Educatiei pentru ca Inspectoratul Scolar nu are nicio treaba cu licitarea manualelor. Treaba aceasta o face Ministerul Educatiei si manualele acreditate de Ministerul Educatiei pot fi comandate de Inspectoratele Scolare pe baza comenzilor pe care le depun scolile si in aceasta maniera a ajuns manualul la care faceti referire in scolile din Maramures”, a declarat Pavel Filip, inspectorul pentru Discipline socio-umane din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Maramures.
Inspectorul a incercat sa gaseasca o explicatie pentru greseala comisa dar nu a facut decat sa incurce lucrurile si mai mult.
„Nu este foarte reusit sub aspectul designului interior si accesibilitatii pentru copii dar banuiesc ca la continuturi stiintifice nu sunt probleme. Dar putem discuta chestiunea aceasta cu colegii nostri care predau Cultura Civica in scolile gimnaziale. In mod normal trebuia sa fie scris cu diactritice, trebuia sa respecte toate rigorile. Banuiesc ca licitatia a luat in considerare si aspectul calitativ nu numai pretul. Este posibil ca editura sa fi incalcat prevederile din Caietul de sarcini si sa-i fi dat drumul pe piata repede, repede pentru ca incepea anul scolar si in felul acesta s-au strecurat greseli de ortografie sau aranjare in pagina sau suprapunerea scrisului care dezavantajeaza pe o parte din elevi”, a mai spus Filip.
Reprezentantii asociatiilor de parinti spun ca manualul gresit nu este chiar o noutate. Trag insa un semnal de alarma legat de cartile perimate, care reprezinta un adevarat pericol pentru cei mici si pentru felul in care acestia receptioneaza informatia.
„Cea mai spinoasa problema in interfata copilului cu informatia. Intr-adevar o problema pe care toata lumea o stie si toata lumea o discuta si toata lumea o dezbate de ani de zile. N-as putea sa va spun, statistic, cu cate manuale care au probleme s-au confruntat copiii nostri in aceste generatii dar cred ca este momentul pentru o abordare foarte serioasa a problemei pentru ca in momentul in care copilului i se induce o informatie eronata, o informatie perimata care nu tine pasul cu noutatile, nu tine pasul cu viata care evolueaza copiii, in mintea lor se produce o deformare totala a informatiei pe care trebuie s-o inmagazineze si sa stie s-o utilizeze la momentul potrivit”, a explicat Claudia Cocosila, fost vicepresedinte al Federatiei Asociatiei de Parinti din Romania.
Editura „ALL¨, cea care a tiparit manualul este lider pe piata de profil din Romania, asa cum se prezinta pe pagina proprie de Internet. „Intr-un interval de patru ani, 1996–1999, Editura ALL a devenit liderul pietei de manuale si de carte scolara din Romania. Revenirea la manualele alternative, dupa modelul manualului unic impus in anii comunismului, a reprezentat o mare provocare. Expertiza profesionala, impreuna cu o buna organizare, au facut ca Editura ALL sa castige numeroase licitatii de manuale scolare – organizate sub egida Bancii Mondiale, cu asistenta tehnica asigurata de British Council. Astazi Editura ALL EDUCATIONAL este cunoscuta ca unul dintre principalii furnizori de manuale scolare pentru toate disciplinele si anii de studiu, precum si de materiale auxiliare pentru invatamantul preuniversitar.Toate cartile aparute sub sigla ALL EDUCATIONAL sunt gandite dintr-o dubla perspectiva: cea a elevului si cea a profesorului. Ele reflecta standardele si necesitatile de invatare ale secolului XXI, imbinand abordarile flexibile cu informatia riguroasa”, se arata in modulul de prezentare al editurii.
La scurt timp dupa semnalarea cazului, ISJ Maramures a tinut sa faca precizarea ca manualul va fi retras si inlocuit integral pe cheltuiala editurii.
Sursa: Ana Pop