Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că, după adoptarea bugetului pentru anul 2025, Guvernul va trebui să reducă birocraţia, cu proceduri pe fiecare minister, şi să desfiinţeze agenţiile regionale, dându-le ca exemplu pe cele ale ANAF.
„Este o aşteptare foarte importantă să reducem birocraţia (…). Trebuie să desfiinţăm toate agenţiile regionale, nu e nevoie de aceste agenţii. Asta înseamnă că vom putea economisi foarte mulţi bani de la bugetul de stat (…) Deci aceste agenţii sunt puse la nivel regional şi de fapt ele spun că coordonează direcţiile judeţene. (…) Eu cred că asta trebuie să fie prima mişcare şi este absolut necesar să facem acest pas. Plus, trebuie să mai curăţăm o grămadă de taxe parafiscale, fiindcă serviciile publice trebuie să fie în concordanţă cu taxele plătite. Deci omul plăteşte o taxă, după aceea merge să-şi ia nu ştiu ce aviz pentru care mai plăteşte încă un impozit, aşa-zis impozit”, a declarat Kelemen, vineri, la Târgu Mureş, la finalul şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU).
Preşedintele UDMR a subliniat că, din punct de vedere bugetar, anul 2025 va fi unul dificil, însă crede că taxele şi impozite nu trebuie crescute, ci colectarea acestora ar trebui să crească.
„Taxele şi impozite nu trebuie crescute. Este absolut inutil şi contraproductiv. Dacă creşti taxele şi impozitele înseamnă că produci inflaţie şi reduci consumul. Înseamnă că doar aparent vei avea mai mulţi bani la buget. Colectarea trebuie să fie prima preocupare şi încă avem mult de recuperat, mai ales în zona TVA-ului. Luni, probabil că şi noi, cei care nu suntem astăzi la guvernare, vom avea o imagine mai clară de la Ministerul de Finanţe, căci asta este planificat să discutăm luni să vedem situaţia clară. Cei de la PSD şi PNL ştiu exact în ce situaţie ne aflăm (…).
Trebuie să spunem clar cetăţenilor, societăţii în ce stadiu ne aflăm şi ce ne aşteaptă. Nu avem voie să minţim, nu avem voie să lăsăm în ceaţă şi nu avem voie să aruncăm sub preş dificultăţile din buget”, a susţinut Kelemen.
Liderul UDMR consideră că e nevoie de programe de investiţii pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii, un program special pentru comune şi pentru oraşele mici, „fiindcă decalajele acolo se văd foarte bine”, programe pe termen lung pentru a sprijini familiile tinere şi programe pentru a sprijini IMM-urile.
Grigore G. Ciascai