Autoritatea Națională pentru protecția Consumatorilor a depistat în magazine, la vânzare, nectarine cu pulpă galbenă, cu un nivel ridicat de pesticide, Imidacloprid, importate din Turcia.
“Laboratorul ICA a finalizat raportul de încercare nr. 11237701-parțial, pentru produsul denumit „nectarine cu pulpă galbenă”, importat din Turcia, prelevat de la operatorul economic SC Rewe Romania SRL, administratorul lanțului de magazine Penny”, se arată în comunicatul ANPC.
Inspectorii au obligat comerciantul să retragă/recheme fructele din magazine.
Conform documentului elaborat de laborator se înregistra o valoare de 0,128 mg/kg produs, față de valoarea maximă admisă de 0,01 mg/kg produs.
“Operatorul economic, în conformitate cu informarea transmisă, a luat decizia de „retragere de la comercializare” a lotului „239080924090_48-194/L3702”, distribuitor SC Deco Frucht SRL, din care eșantionul prelevat făcea parte”, se mai explică în comunicat.
Cantitatea aflată la comercializare, din acest produs, declarată de către operatorul economic, la momentul controlului, era de 24.55 kg.
”Este absolut inacceptabil ca produsele importate, precum aceste nectarine din Turcia, să fie comercializate în România având un nivel de pesticide atât de ridicat. Asemenea practici pot pune în pericol sănătatea oamenilor. ANPC va continua să ia măsuri drastice ori de câte ori descoperă astfel de nereguli. Solicităm tuturor importatorilor și retailerilor să își revizuiască cu strictețe lanțurile de aprovizionare, pentru a evita expunerea consumatorilor la astfel de produse” a avertizat Sebastian Hotca, președinte interimar al ANPC.
Autoritatea a transmis formularul de notificare către ANSVSA, instituție competentă pentru a realiza o alertă referitoare la acest produs în SRAF – sistemul European de alertă pentru produse alimentare.
Autoritatea Națională pentru protecția Consumatorilor (ANPC) a prelevat, în urma extinderii verificărilor desfășurate la nivel national, la marile lanțuri de retail, probe de fructe și legume din import, pentru a fi analizat la laborator nivelul de substanțe pe care acestea le pot conține și care pot fi dăunătoare consumatorilor.