Numeroase galaxii isi schimba forma in decursul existentei, avand forma de disc in tinerete si mai degraba ovala atunci cand imbatranesc, potrivit unei echipe internationale de oameni de stiinta care a publicat un studiu in revista „Monthly Notices” a Royal Astronomical Society, informeaza AFP.
Observand cerul si intorcandu-se inapoi in timp, o echipa de cercetatori condusa de astronomi de la Universitatea din Cardiff care a folosit telescoapele Hubble si Herschel a stabilit ca o mare parte a galaxiilor a suferit o „metamorfoza” majora de la formarea lor, dupa Big Bang.
Pentru realizarea studiului, cercetatorii au facut observatii asupra formei actuale a circa 10.000 de galaxii si le-au clasificat in doua grupe: galaxii spirale in forma de disc plat in rotatie (cum este Calea Lactee) si galaxii eliptice in forma ovala, cu stele care vin si pleaca in mod haotic.
Datorita telescoapelor Hubble si Herschel, cercetatorii s-au intors inapoi in timp pentru a observa galaxiile asa cum au fost dupa Big Bang.
Ei au descoperit ca 83% dintre stele au apartinut in tineretea lor unei galaxii in forma de disc. Procentul scade la 49 la suta pentru epoca noastra.
„Pana acum, am vazut cazuri particulare de transformare a galaxiilor spirale in galaxii eliptice”, a explicat David Clements de la Colegiul Imperial din Londra si co-autor al studiului.
„Studiul arata ca acest tip de transformare nu este exceptionala, dar face parte din istoria normala a evolutiei galaxiilor”, a precizat sursa citata.
Doua teorii aflate in opozitie una fata de cealalta incearca sa explice aceste transformari. Pentru unii oameni de stiinta, modificarile sunt rezultatul fuziunii a doua galaxii in forma de disc intr-o singura galaxie ovala, fuziune violenta provocata de gravitatie si care distruge cele doua ‘discuri’, producand un imens carambol de stele.
Alti cercetatori considera ca transformarea ar fi legata de un proces mai lin. Stelele captive intr-un disc galactic s-ar deplasa treptat spre nucleul sau, producand o rearanjare centrala a stelelor si modificand, putin cate putin, forma galaxiei.
„Acest studiu constituie un pas important spre intelegerea evolutiei galaxiilor. Folosind unele dintre cele mai avansate date si tehnici disponibile, vom incepe in cele din urma sa intelegem procesele care au modelat universul nostru”, a afirmat Matthew Allen, membru al echipei de la Universitatea din Cardiff, citat de AFP.
Sursa: Agerpres