Situatia neplacuta din luna martie, in care cadrele didactice nu si-au primit la timp drepturile salariale si asa macelarite de guvern, s-ar putea repeta. Spun asta chiar reprezentantii Directiei de Finante Maramures, care sunt convinsi ca bugetul alocat salariilor personalului din invatamant va fi insuficient pentru anul 2010. Dascalii s-au saturat insa de justificari. Ei vor sa stie clar cine poarta vina pentru intarzierea cu care s-au alocat banii pe salarii aferenti lunii februarie.
In luna februarie, liderii Sindicatului Liber din Invatamant Maramures (SLIMM) au atras atentia Directiei de Finante ca repartizarea unitara pe trimestre a banilor pentru cadrele didactice ar putea sa fie o varianta nefericita. Astfel, presedintele Liviu Marian Pop a declarat ca a luat legatura in repetate randuri cu autoritatile locale si centrale, precizandu-le ca nivelul de 25% pentru trimestrul I este mult sub necesarul cerut de SLIMM si Finante – de 37,52% .
Pare-se ca eforturile pentru a determina autoritatile sa faciliteze alocarea banilor la timp printr-o rectificare bugetara nu a avut ecou. Nimeni nu a avut urechi sa auda glasul cadrelor didactice pana la momentul in care a fost anuntat un referendum pentru declansarea unor forme de protest.
Potrivit sefului Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, Teodor Luputi, solicitarea de alocare a unor fonduri suplimentare fata de bugetul alocat initial pentru anul 2010 a fost trimisa de catre responsabilii din institutia pe care o conduce doar in 4 martie. Adica atunci cand deja mirosea a greva in invatamantul maramuresean.
“Desi noi am solicitat un buget inegal pe cele patru trimestre, cei de la Bucuresti au acordat cate 25% pentru fiecare trimestru. Ceea ce e insuficient pentru plata salariilor dascalilor. O adresa privind necesarul pentru salarii Directia noastra a emis in data de 28 ianuarie. In ceea ce priveste o solicitare pentru suplimentarea fondurilor pentru salariile din februarie, am trimis inca o solicitare in 4 martie”, a precizat Teodor Luputi.
Adica exact cand dascalii anuntau deja referendumuri privind declansarea unui conflict de munca la nivelul judetului Maramures, in conditiile in care in majoritatea judetelor “cu probleme” solicitarile au fost emise inca de la finalul lunii februarie.
“Alte adrese sau solicitari nu am trimis, deoarece avem datoria de a prezenta ministerului necesarul doar o data pe trimestru. Asa este procedura. Insa Ministrul de Finante are posibilitatea de a “transfera” sume de bani dintr-un trimestru in altul, printr-un Ordin”, a explicat Luputi.
Interesant este faptul ca dascalii nu si-au primit banii nici in data de 9 martie, dupa interventia prefectului Sandu Pocol. Motivul l-a constituit modalitatea de acordare a platilor de catre ordonatorul de credite, Primaria Baia Mare. “Pe statul de plata al Primariei exista trei zile pentru salariile dascalilor, respectiv 6, 7 si 8. Din cauza problemelor aparute, zilele s-au declat si au devenit 9, 10 si 11”, a precizat Liviu Marian Pop, presedintele SLIMM.
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures afirma ca toata agitatia creata in jurul salariilor a fost una exagerata. “Cred ca a fost o situatie creata artificial. De aceea, pentru a evita eventualele probleme de comunicare, va recomand sa discutati permanent cu liderii de sindicat din scolile dumneavoastra”, a spus inspectorul general Mariana Pop directorilor de unitati de invatamant la intalnirea cu acestia, de ieri, 10 martie.
Si totusi, se anunta vremuri grele pentru dascalii maramureseni. Ce-a fost in martie pare sa fi fost furtuna dinaintea uraganului. Ce urmeaza… e jale. Mai multi directori de unitati scolare au anuntat faptul ca banii pentru salarii nu vor ajunge pana la finele anului. Un exemplu este Colegiul National “Vasile Lucaciu”, unde banii ajung… pana in octombrie.
Sursa: Catalin Tineghe