Vezi VIDEO
Cu o groapa de gunoi a orasului pot fi comparate, in aceasta perioada, malurile si albia raul Sasar, care traverseaza municipiul Baia Mare. Resturi menajere aruncate la intamplare, PET-uri, precum si lesuri sunt gasite frecvent plutind in apa, spre disperarea cetatenilor, dar si a autoritatilor locale, pe care legea le impiedica sa actioneze. In situatia actuala a raului Sasar, sarcina pentru salubrizarea si ecologizarea zonei apartine Apelor Romane, prin Sistemul pentru Gospodarire a Apelor Maramures, care nu a luat pana acum masuri.
Satul sa vada zi de zi gunoaiele din albia raului, precum si imaginea dezolanta a vegetatiei crescute in albia Sasarului, primarul Catalin Chereches este hotarat sa puna piciorul in prag si sa gaseasca o rezolvare pentru situatia existenta. Acesta a aratat ca, desi salubrizarea zonei respective cade in sarcina Apelor Romane, prin Sistemul pentru Gospodarierea Apelor Maramures, municipalitatea este dispusa la o colaborare pentru a scapa de deseurile de pe rau.
„Va trebui sa avem si din punct de vedere legal posibilitatea sa le acordam sprijin, ori sa ne transfere noua aceasta atributie, pentru ca, pe de alata parte, daca investim banii publici in a rezolva malurile, respectiv toate mizerile care sunt aduse de catre rau, vin organele de control, respectiv Curtea de Conturi, si ne imputa de ce am utilizat banii pe o zona care nu este in administrarea noastra. Va trebui si pentru municipiul Baia Mare, dar si pentru celelalte autoritati locale, rezolvata acesta treaba”, a declarat primarul municipiului Baia Mare.
Potrivit legii, albiile de pe teritoriul unei localitati, cand sunt amenajate, intra in administrarea Apelor Romane iar in situatia in care nu sunt administrate, raspunderea revine autoritatii locale. Pana anii trecuti, cand in Baia Mare malurile raului Sasar nu erau amenajate, Serviciul Public Ambient Urban din cadrul primariei se ocupa de acest aspect, insa de cand se lucreaza la decolmatarea malurilor raului Sasar sarcina cade in administrarea Sistemului de Gospodarierea Apelor.
„Prin serviciul nostru si cu ajutorul detinutilor, am curatat ani la rand malurile atat de vegetatie, cat si de PET-uri si resturi casnice, care se gaseau in albia majora si minora a raului Sasar. Acum, conform noilor reglementari, municipiul are obligatia albia minora sa o curete, iar albia majora este in administrarea Apelor Romane, prin Serviciul de Gospodarirea Apelor din municipiu”, a explicat directorul Serviciului Public Ambient Urban din cadrul primariei, Eleonora Ghete.
Foarte grav e ca, pe langa gunoaiele aruncate in albia raului, de multe ori in ape plutesc lesuri care intra in putrefactie. Cu aceasta problema se confrunta autoritatile si in prezent, dupa ce s-au facut mai multe sesizari despre faptul ca de doua zile, in Sasar, in zona Podului Viilor, se afla un porc mort. Administratia publica locala, chiar daca nu are aceasta obligatie, a incercat sa scoata animalul din apa. Din nefericire, in lipsa unor utilaje specifice si a fondurilor disponibile pentru astfel de interventii, lesul nu a putut fi adus la mal, ramanand ca autoritatile competente sa ia masuri.
„Discutand despre acel porc care se gaseste in albia majora, noi nu avem posibilitatea sa actionam. Ne-am deplasat cu echipajul nostru la fata locului si nu poate fi scos fara utilaje. Conform legii, obligatia Apelor Romane este sa ni-l scoata in albia minora de unde noi il vom prelua si il vom preda pentru neutralizare”, a mai precizat Eleonora Ghete.
Pentru a clarifica situatia privind salubrizarea si ecologizarea albiei raului Sasar, dar si pentru a cere un punct de vedere in privinta problemelor aparute, eMaramures a contactat conducerea Sistemului pentru Gospodarirea Apelor Maramures. Desi initial s-au dat asigurari ca va fi furnizat un raspuns in urma solicitarilor de presa, acest lucru nu s-a intamplat. Mai mult, directorul institutiei, Gratian Talos, a avut telefonul inchis in momentul in care reporterii au incercat sa il contacteze pentru a doua oara.
„Stiti ce rugaminte am? O sa va sune Anca Bonto, purtatoarea mea de cuvant, si sa ii dati tematica la dansa si apoi noi va dam raspunsurile. Acuma, daca nu va ajuta ceva scris pot sa dau verde sa faceti si un reportaj cu ceea ce tine de noi. Ca nu acolo nu actionam noi peste tot, Apele Romane. Eu acum ce sa va spun… As putea spune punctual, cam intr-o ora, daca ma sunati ma puteti gasi”, a declarat directorul Gratian Talos la prima interventie telefonica.
Cu toate asigurarile primite atat de la directorul institutiei, cat si din partea reprezentantilor Biroului de Presa al Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures, pana in prezent nu a fost furnizat un raspuns in privinta proastei administrari a raului Sasar si nici legat de porcul mort pe care angajatii institutiei ar trebui sa il extraga din apa.
Cand si cum se va trece la ecologizarea raului si la scoaterea lesului din rau sunt doua intrebari la care cu siguranta baimarenii asteapta un raspuns de la institutia condusa de Gratian Talos – raspuns pe care il vom face public in momentul in care reprezentantii insitutiei vor binevoi sa clarifice situatia in fata contribuabililor din banii carora isi incaseaza lunar salariile.
Sursa: Anca Popescu Glodan