Autoritatile discuta cu Romgaz si Petrom calendarul liberalizarii pretului gazelor naturale, a declarat, joi, ministrul interimar al Energiei, Adriean Videanu, la audierile Comisiilor Parlamentare Reunite.
„Discutam cu Romgaz si Petrom calendarul liberalizarii pretului gazelor naturale. Deja avem o notificare din partea Comisiei Europene (CE) de potential infringement”, a declarat Videanu.
In luna iunie, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca va pregati un calendar pentru renuntarea la pretul reglementat de stat pentru energia electrica si gazele naturale, in urma anuntului dat de Comisia Europeana referitor la deschiderea procedurii de infringement pentru domeniul energetic din Romania.
ANRE trebuie sa pregateasca un calendar pe baza caruia ar putea sa anunte termenul la care va renunta la pretul reglementat pentru fiecare de categorie de consumatori.
CE ar putea sa initieze procedura de infringement impotriva Romaniei in mai multe cazuri privind piata interna a gazului si energiei electrice.
Comisia va trimite in acest sens scrisori de notificare oficiale autoritatilor romane, aceasta reprezentand prima etapa a procedurii de incalcare a Tratatului privind instituirea Comunitatii Europene (infringement).
Un prim caz vizeaza incalcarea directivei cu privire la regulile comune pentru piata interna a gazului. Romania nu a notificat Comisia in legatura cu obligatiile aferente serviciilor publice si a aplicat preturi reglementate in cazul consumatorilor non-casnici, incalcand astfel directiva respectiva.
Procedura de incalcare a Tratatului are trei faze. Prima faza este scrisoarea de notificare oficiala. Statele membre au, in mod normal, doua luni pentru a raspunde. Daca nu se ofera niciun raspuns sau in cazul in care Comisia nu este multumita de raspunsul primit, se declanseaza a doua faza, respectiv avizul motivat si alte doua luni sunt puse la dispozitie pentru respectarea conditiilor prevazute de aviz. Daca nici in intervalul de timp din aceasta etapa statul membru nu ofera un raspuns sau acesta nu este satisfacator, se trece la ultimul pas – trimiterea cazului la Curtea Europeana de Justitie.
Sursa: Agerpres