Negocieri de pace considerate istorice au început sâmbătă, în Qatar, între guvernul afgan și talibani. Este pentru prima dată când cele două părți s-au așezat la masa discuțiilor pentru un acord de pace. „Lumea întreagă vrea să reușiți”, le-a transmis Washingtonul celor două delegații.
Se întâmplă la o zi după ce omenirea a comemorat 19 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, comise de organizația teroristă al-Qaida în SUA, ceea ce a dus la declanșarea intervenției militare internaționale în Afganistan. Talibanii, care se aflau atunci la conducerea unui stat guvernat prin legea islamică, le-au oferit refugiu teroriștilor din al-Qaida și liderului lor de atunci, Osama ben Laden.
În acest război împotriva terorismului, cum l-a definit președintele american de atunci, George W. Bush, americanii au declanșat operațiunea „Enduring Freedom” în Afganistan în octombrie 2001. În câteva luni, talibanii au fost alungați de la putere, dar a început un lung război intern, după ce țara era deja măcinată de conflictul cu sovieticii din anii 1980.
Abdullah Abdullah, negociatorul din partea guvernului afgan, a declarat sâmbătă că acest război între forțele guvernamentale afgane și diferitele facțiuni talibane „n-a avut niciun câștigător”.
Talibanii ar vrea un armistițiu contra prizonieri
Talibanii ar putea propune un acord de încetare a focului în schimbul eliberării prizonierilor, a spus Abdullah Abdullah, la finalul primei zile de discuţii istorice între cele două tabere, scrie Agerpres, care preia AFP.
În ceea ce-i privește pe talibani, ei nu au menționat nimic despre un armistițiu, ci s-au limitat să reitereze că Afganistanul trebuie să fie guvernat de legea islamică, relatează BBC .
„Este posibil” ca talibanii să aibă în vedere această opţiune, a spus Abdullah Abdullah, în condițiile în care 5.000 de insurgenţi au fost deja eliberaţi de Kabul în schimbul a circa 1.000 de membri ai forţelor afgane. Schimbul acesta de prizonieri era însă prevăzut în acordul încheiat separat de americani cu talibanii, care a fost semnat în februarie, tot la Doha, în Qatar.
Acest text, neratificat de autorităţile afgane, prevede retragerea trupelor străine din Afganistan până la jumătatea lui 2021 în schimbul unor vagi promisiuni ale insurgenţilor de a avea loc un „dialog interafgan”, cel care a demarat sâmbătă.
Numeroase dezacorduri legate de schimbul de prizonieri au dus la o întârziere de şase luni în organizarea tratativelor.
Negocierile interafgane și presiunea alegerilor din SUA
Negocierile, sprijinite de Washington, se anunţă laborioase, din cauza profundelor divergenţe dintre beligeranţi. „Va trebui ca echipa de negociatori să găsească elementele care ne pot ajuta să profităm de ocazie”, a subliniat Abdullah Abdullah care, în discursul său inaugural, a lansat sâmbătă un apel la un „armistițiu umanitar imediat”.