Intrevederea dintre presedintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande, desfasurata vineri seara la Moscova si care a avut ca principal punct pe agenda conflictul din Ucraina, s-a incheiat, un „text” pentru un viitor plan de pace fiind in prezent in curs de pregatire, transmit agentiile internationale de presa citand un anunt al Kremlinului.
Oficialul rus a mentionat ca aceste negocieri tripartite au fost „constructive si substantiale” si cei trei lideri vor avea duminica discutii telefonice — Angela Merkel si Francois Hollande au parasit deja Moscova — pana atunci urmand sa continue contactele pentru elaborarea unui document privind solutionarea conflictului din Ucraina.
Peskov a precizat de asemenea ca si presedintele ucrainean Petro Porosenko urmeaza sa ia parte la respectivele discutii telefonice, in cadrul carora se va face un „bilant preliminar” al consultarilor menite sa conduca la un document final.
Acest document va avea la baza „implementarea acordurilor de la Minsk” si „va contine propunerile presedintelui Ucrainei si propunerile formulate astazi de presedintele rus Putin”, a indicat Peskov. Insa el a adaugat ulterior ca, daca se va conveni un plan de pace, acesta va trebui aprobat de partile implicate in conflict, facand astfel aluzie la separatistii prorusi din estul Ucrainei.
La randul sau, purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, a confirmat continuarea discutiilor in vederea convenirii „unui document comun pentru implementarea acordurilor de la Minsk”.
Si la Paris surse apropiate presedintelui Hollande au declarat ca discutiile de la Moscova au fost „constructive si substantiale”.
Inainte de a se deplasa in capitala rusa, cancelarul Merkel si presedintele Hollande au efectuat o vizita comuna la Kiev, unde si-au prezentat propunerile presedintelui Porosenko. Acesta din urma a insistat pe implementarea acordurilor de la Minsk si a avertizat ca nu va accepta nicio intelegere care sa ameninte integritatea teritoriala a tarii sale.
Potrivit analistilor, problema cea mai spinoasa o constituie trasarea liniei de demarcatie intre cele doua tabere, intrucat, in urma recentei ofensive militare, separatistii prorusi au cucerit noi teritorii si nu mai accepta linia de demarcatie ce urma sa fie stabilita in baza acordurilor de la Minsk, din luna septembrie.
Sursa: Agerpres