Reducerea contributiilor sociale de la 1 iulie, imbunatatirea guvernantei corporative la intreprinderile de stat si aplicarea schemei de TVA redusa de la paine si la legume, fructe, produse bio si carne, pe termen mediu reprezinta principalele teme de discutie dintre Guvern si reprezentantii Fondului Monetar International, a declarat marti, 3 iunie, consilierul premierului, Cristian Socol.
„Premierul a avut o prima intalnire ieri (luni, 2 iunie — n.r.) cu FMI. Principala prioritate este reducerea CAS. Romania are una dintre cele mai mari poveri fiscale pe munca. Chiar astazi (marti — n.r) a venit comunicatul referitor la somaj. Acesta a scazut, dar cu o pondere destul de mica. Vrem sa reducem CAS odata pentru ca este un stimulent pentru reducerea poverii fiscale, un stimulent pentru angajatori pentru a infiinta mai multe locuri de munca, iar pe de alta parte s-a demonstrat ca atunci cand s-a redus CAS, in trecut, cu peste doua procentuale a crescut si conformarea voluntara. Cota implicita la CAS este destul de redusa. Adica, chiar daca avem contributii mari, se colecteaza destul de putin”, a explicat Socol.
El a precizat ca 1 iulie ramane obiectivul Guvernului pentru reducerea CAS. „Negocierile vor fi dificile. De data aceasta noi vrem sa schimbam putin paradigma, si anume sa ne uitam mai mult la efectele de multiplicare pe care o masura le are in economie. Eu cred ca este nevoie acum de relaxare fiscala in Romania, prudenta, fara sa iesim din tiparele angajamentelor cu Comisia Europeana si FMI, dar este nevoie pentru ca indicatorii legati de consum, de cifra de afaceri in comertul cu amanuntul arata un oarecare optimism si atunci ar fi normal ca pe fondul unui inceput de relansare economica sa vii si cu masuri de relaxare fiscala”, a precizat consilierul premierului.
El a aratat ca banii necesari pentru reducerea CAS vor veni din taxa pe stalp, dar si din imbunatatirea colectarii la bugetul de stat unde, deocamdata, „nu avem motive de optimism exagerat”. Pe baza acestor masuri, ar exista resurse astfel incat masura de reducere a CAS sa fie luata, a explicat Socol.
In plus, el sustine ca aplicarea, de la 1 iulie, a scutirii de impozit pe profitul reinvestit nu poate afecta decizia de reducere a CAS, deoarece este o masura care va genera efecte de multiplicare mult mai mari decat efortul bugetar pe care il presupune.
„Pe de alta parte, reducerea CAS va aduce si ea, in timp, efecte de multiplicare in economie care, pana la urma, vor contrabalansa reducerile de venituri la buget cauzate de scaderea impozitului„, a mai spus Cristian Socol.
O Misiune a Fondului Monetar International se afla la Bucuresti, in perioada 2 — 16 iunie, pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv. Vizita FMI are loc impreuna cu cea a echipelor Comisiei Europene si a Bancii Mondiale.
Sursa: Agerpres