Vezi VIDEO
Negocierea contractului colectiv de munca ramane imposibil de realizat in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures (DGASPC). De vina nu sunt normele legale, ci numarul prea mare de sindicate. In institutie sunt trei organizatii sindicale, insa niciuna nu are inscrisi mai mult de jumatate din membri, asa cum impune legea dialogului social. In lipsa unui contract colectiv de munca nu se poate discuta nici despre salarii mai mari si nici despre drepturi suplimentare de care ar putea beneficia angajatii.
Angajatii din asistenta sociala au semnalat in repetate randuri ca beneficiaza de salarii foarte mici. Sindicalistii ridica insa din umeri si spun ca deocamdata nu pot fi negociate lefuri mai mari. De vina sunt… chiar sindicatele. La Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures (DGASPC) exista trei sindicate. E vorba despre Sindicatul „Libertatea”, Sindicatul Asistentilor Maternali, afiliate la Cartel Alfa si Sindicatul Sanitas. Numarul membrilor oscileaza intre circa 200 si 300, mai putin de jumatate din necesarul pe care ar trebui sa-l indeplineasca pentru a se putea trece la negocierea contractului colectiv de munca. Nici liderii salariatilor nu pot ajunge deocamdata la o intelegere, pentru ca nu vor sa-si cedeze membrii sindicatului concurent.
„Din pacate, nici in judetul Maramures nu reusim sa cream aceasta majoritate. Pentru a putea semna la nivel de unitate, unul din sindicatele DGASPC ar trebui sa aiba 50+1 din salariati. Exista trei sindicate in DGASPC Maramures. Am incercat sa atragem, sa coalizam celelalte sindicate, sa putem incheia contractul colectiv de munca. Apelul nostru a ramas fara raspuns”, a explicat liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan.
Sindicalistii spera ca legea dialogului social se va modifica, astfel incat sa se elimine acea prevedere prin care se precizeaza ca sindicatele pot fi considerate reprezentative intr-o institutie doar daca detin jumatate + 1 din salariati. In caz contrar, ei recunosc ca va trebui obligatoriu sa se gaseasca o solutie pentru unificare.
„Noi, Cartel Alfa, avand numarul cel mai mare de sindicalisti, nu vom renunta. Pentru ca doua sindicate din cadrul acestei institutii sunt afiliate Cartel Alfa, avem un plan in care se pare ca vom reusi sa atragem un numar suficient de membri ca sa putem negocia contractele de munca. Exista ambitii si din partea sindicatelor, ceea ce nu duce decat la probleme care se rasfrang asupra membrilor de sindicat”, a precizat liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.
In lipsa contractului colectiv de munca nu pot fi negociate lefuri mai mari pe sector de activitate. In prezent, salariul unui angajat din acest domeniu porneste de la o suma mai mica de 1.000 de lei. In plus, salariatii din asistenta sociala nu pot beneficia nici de alte drepturi suplimentare cum ar fi mai multe zile de concediu.
Sursa: Camelia Tocaci