Nemultumiri printre asistentii maternali din judet. Ei sunt revoltati pe faptul ca sunt platiti doar pentru opt ore de munca, pe cand ei lucreaza 24 de ore din 24, timp de sapte zile pe saptamana. Directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC), Nicolae Boitor, considera, in schimb, ca legea nu permite ca ei sa fie platiti suplimentar.
Liderul Cartel Alfa, Florin Hossu, sustine ca asistentii maternali sunt discriminati si ca legea privind aceasta categorie de angajati este confuza si intra in contradictie cu Codul Muncii.
„De fapt, nici nu exista o lege clara care sa reglementeze activitatea asistentului maternal profesionist, mai exact prevederile privind salariul acestuia si modalitatea de plata a zilelor de sambata si duminica. Astfel, solicitam Institutiei Prefectului sa transmita solicitarile noastre organelor in drept pentru a le rezolva”, a declarat liderul Cartel Alfa.
Reprezentantul Inspectiei Sociale, Vasile Avram, sustine de asemenea ca legea ce-i vizeaza pe asistentii maternali ar trebui imbunatatita , dar a aratat ca angajatii din acest domeniu trebuie sa fie constienti de faptul ca munca in calitate de asistent social nu se poate intrerupe dupa opt ore pe zi ori in zilele de sarbatoare.
„Acest tip de meserie este cu caracter permanent, lucru care este cunoscut la angajare. Eu, ca persoana, sunt de acord sa-mi introduc in familie inca un copil, de care sa am grija 24 de ore din 24. Nu pot, la ora 05.00, sa-l scot afara si sa-i spun ca s-a incheiat programul meu”, a declarat reprezentantul Inspectiei Sociale.
Directorul DAGSPC Maramures, Nicolae Boitor, considera ca in acest moment nu exista nicio datorie fata de asistentii maternali din judet. „Noi, la ora asta, fata de asistentii maternali nu avem nicio datorie. Sigur ca ei au pretentii in plus, dar legea speciala nu prevede ca ei sa fie platiti suplimentar. Nu exista un articol expres referitor la plata orelor suplimentare”, a precizat Boitor.
Liderul Cartel Alfa, Florin Hosu, a mai aratat ca, in momentul de fata, este pe rol procesul prin care solicita DGASPC drepturile salariale pentru asistentii maternali, in valoare de peste 6 milioane de lei.
Sursa: Angela Sabau