Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania (CMR) solicita Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate renuntarea la obligativitatea prescriptiei electronice, potrivit unui comunicat. Consiliul, reunit la Constanta, a formulat o declaratie prin care solicita modificarea Ordonantei privind prescriptia electronica, in sensul eliminarii obligativitatii ei, sustinand ca nu exista conditii pentru introducerea ei.
„Medicii nu sunt impotriva informatizarii si a prescriptiei electronice, fiind printre primii care au apelat la acest sistem. Medicii sunt insa impotriva unor experimente care pot sa creeze grave neajunsuri in acordarea asistentei medicale”, se precizeaza in comunicatul CMR.
Consiliul National al CMR, analizand situatia prescriptiei electronice, are urmatoarele obiectii: dupa patru ani, SIUI inca nu este intregime functional, aparand dificultati in exercitarea profesiei de medic, in incalcarea drepturilor pacientului privind confidentialitatea datelor proprii si asigurarea sigurantei acestor date; in aceste conditii, este dificil, fara experimentarea unor statii pilot, sa se introduca la nivelul intregii tari obligativitatea retetei electronice fara o pregatire corespunzatoare.
„Desi de patru ani am semnalat ca SIUI este nefunctional si creeaza probleme in exercitarea profesiei medicale, avand efecte negative asupra calitatii actului medical si a pacientilor, nu s-au luat masuri”, sustin medicii.
De asemenea, ei acuza faptul ca, in conditiile in care veniturile cabinetelor si ale spitalelor s-au diminuat continuu, o noua cheltuiala impusa va fi in detrimentul pacientilor, care ar putea beneficia de aceste fonduri prin cresterea calitatii serviciilor.
In opinia medicilor, cheltuielile privind functionarea si implementarea retetei electronice ar trebui suportate de organizatorii de sanatate, si nu de cabinetele medicale si unitatile sanitare.
„Introducerea brutala a retetei electronice va avea ca efect cresterea birocratiei si a timpului de lucru a medicilor fara a fi retribuiti suplimentar. In loc ca actul medical sa fie simplificat, vor aparea probleme in cascada, avand in vedere neconcordantele din sistemul SIUI”, atrage atentia CMR.
Medicii mentioneaza si faptul ca exista numeroase localitati sau zone in care nu se poate realiza legatura prin internet si medicii vor trebui, dupa ce elibereaza reteta clasica, sa introduca datele in sistem in timpul lor liber.
„Nu exista modalitati reale, practice, de siguranta a datelor pacientilor. Suntem ingrijorati de faptul ca nu exista conditii de pastrare in siguranta a datelor medicale personale, pentru a nu mai aparea situatii in care a fost incalcata confidentialitatea pacientului. Incalcarea confidentialitatii datelor medicale este sanctionata atat de legea nr. 46/2003, cat si de Codul de Deontologie Medicala”, mai arata CMR.
Sursa: Agerpres