Sindicatul Pro Lex si-a manifestat public nemultumirea cu privire la reorganizarea Ministerului si Administratiei si Internelor, atragand atentia sefului statului, Traian Basescu, in legatura cu abuzurile si ilegalitatile care s-au facut la incadrarea politistilor din sursa externa, in detrimentul celor din scolile de politie, respectiv a ocuparii functiilor tipice de ofiteri de politie, atat de executie, cat mai ales de conducere, de catre persoane incadrate ca specialisti – cu studii superioare in alte specializari decat cele predate in Academia de Politie.
Liderii Pro Lex au precizat, intr-un comunicat de presa, ca “datorita politicii defectuoase a Directiei Generale de Resurse Umane din Ministerul Administratiei si Internelor, in loc sa scolarizeze mai multe persoane pentru acoperirea deficitului de personal, s-a apelat la varianta incadrarii directe a mii de oameni, desi legea interzicea acest lucru”. De asemenea, acestia au spus ca la reoganizarea MAI de anul trecut nu s-a tinut cont de criteriile prevazute de lege pentru selectionarea personalului, departajarea efectuandu-se pe baza probei subiective, interviul. ”Astfel, au fost cazuri cand absolventii scolilor de politie au fost dati afara din Politie, in locul celor cu relatii si fara pregatire profesionala corespunzatoare”, au spus reprezentantii sindicatului.
In opinia acestora, in prezent sunt scolarizate mult mai multe persoane decat nevoile ministerului, ceea ce a facut ca numerosi absolventi sa nu isi gaseasca locuri de munca in sistem.
In completare s-a mai precizat ca s-a incalcat legea cu ocazia ocuparii functiilor publice de conducere de catre persoane ce nu au absolvit scolile de politie si nici nu au studii in specialitatea stiintelor juridice. ”Situatia a ajuns atat de grava incat prin sistemul de rudenie si relatii, cei fara pregatire profesionala in scolile de politie (absolventii cu specialitatea teologie, zootehnie, inginerie, educatie fizica, etc.) sunt preferati la ocuparea functiilor de conducere din Politie”, s-a precizat in comunicat, adaugandu-se ca numai in Ministerul Administratiei si Internelor fisele de post si conditiile de ocupare a posturilor se modifica dupa oameni.
”Prin sistemul derogarilor (‘incalcarea prevederilor legale cu acordul conducerii’), ofiterii incadrati din sursa externa nu mai trec prin filtrul stabilit pentru cei proveniti din Academia de Politie, unde gramatica si cunoasterea unei limbi straine erau materii de admitere, iar testarea psihologica, proba medicala si cea sportiva erau probe eliminatorii. La un moment dat, ministrul, secretarul de stat – sef al Departamentului pentru Ordine Publica si adjunctul acestuia, precum si seful Politiei Romane erau de profesie ingineri”, au concluzionat reprezentantii Pro Lex.
Sursa: I.O.