Vezi VIDEO
Satui sa tot astepte ca autoritatile romane sa ii puna in posesia unor paduri castigate in instantele din tara noastra, zeci de locuitori din Borsa, s-au imbarcat intr-un autocar si au mers la Strasbourg, unde au protestat in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), cerand sa li se faca dreptate. Protestul maramuresenilor nu a fost unul obisnuit, acestia s-au imbracat in costume populare, si au incercat sa atraga atentia cu dansuri si cantece din Maramuresul Istoric. Oamenii sunt decisi sa protesteze si astazi, 8 mai, in ziua in care francezii sarbatoresc ziua victoriei impotriva nazistilor, pentru a fi vazuti de cat mai multa lume.
Composesoratul in care s-au asociat maramuresenii a castigat in instanta inca din anul 2005 aproximativ 17.000 de hectare de padure, luate de stat pe vremea comunistilor. Chiar daca au nenumarate sentinte favorabile, acestia inca nu au fost pusi in posesie de Romsilva. Oamenii spun ca daca intra pe terenurile castigate de ei in tribunal, sunt batuti si risca sa fie omorati de cei care defriseaza acum padurile.
„Suntem aici avand in vedere ca institutiile statului din Romania, care ar trebui sa isi faca datoria si sa nu ajungem la alta curte, a altor imparati in afara celor din Romania, nu ne dau dreptul de proprietate. Avem o sentinta de zece ani, este definitiva si irevocabila”, a declarat Matei Mihali, presedintele Asociatiei Composesorala Borsa.
Satui pana peste cap de abuzuri si de promisiunea ca problema le va fi rezolvata, cei aproximativ 50 de locuitori din Borsa s-au imbarcat intr-un autocar si au mers sa isi spuna pasurile chiar in fata sediului CEDO.
„Aici avem o ultima sansa, de aia am venit aici. Nu vreau sa vorbesc prostii, dar acolo nu avem nicio sansa. De noua ani dosarul nostru sta ascuns, sta plin de praf de aia am venit aici”, a spus unul dintre protestatari.
Oamenii veniti la Strasbourg de la peste 2.000 de kilometri distanta au afisat pancarte atat in limba romana cat si in franceza, si au protestat in stil morosenesc, cu ceterasi si costume populare. Au reusit sa atraga atentia atat a strainilor, care s-au inghesuit sa isi faca poze cu ei, cat si a reprezentantilor CEDO, care i-au invitat la discutii, pentru a le explica ce nemultumiri au. Au depus o noua plangere, prin care cer sa li se prezinte motivul pentru care prima lor sesizare, facuta la CEDO acum noua ani, a ramas fara raspuns.
„Pe oamenii din Composesoratul Borsa ii cunosc de peste zece ani. Ii stim ca veneau la intalnirile noastre, a proprietarilor de paduri, si de fiecare data cate unul dintre ei ne mai arata cate un certificate medico-legal, ne mai aratau cate o hotarare judecatoreasca sau poze cu membri composesoratului batuti de gruparile mafiote din Borsa. Indirect, se doreste ca aceasta generatie, care a mai avut legatura prin parinti si prin bunici cu proprietatea dinainte de 1948, sa se epuizeze fizic, moral, intelectual, financiar si sa renunte la aceasta lupta pentru proprietate”, a spus Bogdan Ioan Tudor Todoran, presedintele Federatiei Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania.
Cei 50 de borseni care vor ramane pentru a protesta la Strasbourg pana vineri, 9 mai. Astazi, 8 mai, ei sunt decisi sa profite de faptul ca francezii sarbatoresc ziua victoriei, si asa vor putea fi vazuti de cat mai multa lume la manifestarile organizate cu acest prilej.
Sursa: Vasile Dale