Vezi VIDEO
Sindicalistii maramureseni cer din nou modificarea legislatiei in privinta asistentei persoanelor cu handicap si asistentei maternale. Liderii Cartel Alfa Maramures au aratat ca in fiecare an sunt obligati sa dea in judecata anumite primarii, din cauza intarzierilor salariale, dar si pentru neplata concediilor de odihna. Sindicalistii cer sprijin de la guvernanti pentru a-si obtine drepturile banesti, altfel sunt decisi sa iasa in strada.
Sindicalistii Cartel Alfa Maramures au solicitat pentru astazi, 11 aprilie, o intalnire cu reprezentantii prefecturii, dar si cu parlamentarii judetului, pentru a aduce in discutie problemele asistentilor persoanelor cu handicap si pe cele ale asistentilor maternali. Liderul sindical Florin Hossu a semnalat inca o data ca e nevoie de noua lege pentru aceasta categorie de personal, pentru ca altfel vor fi an de an probleme cu intarzierile salariale sau cu neplata concediilor de odihna.
„Asistentii maternali si asistentii personali ar trebui scosi din Codul Muncii pentru ca statul roman, Guvernul Romaniei va plati in fiecare an drepturi salariale prin hotarari judecatoresti executorii. In fiecare an trebuie sa cheltuim bani – nu noi, statul trebuie sa cheltuiasca -, pe aceste procese. Nu ne punem un semn de intrebare ca trebuie sa oprim aceste cheltuieli”, a declarat Hossu, astazi.
De altfel, sindicalistii au precizat ca sunt pusi in situatia de a actiona periodic in instanta primariile tocmai pentru ca asistentii persoanelor cu handicap si asistentii maternali sa intre in posesia drepturilor banesti care li se cuvin. „Cu ce ne confruntam la aceasta ora: cu plata concediilor! Si avem 12 primarii care n-au acordat concediul timp de peste 3 ani si legiuitorul atat ne da voie sa cerem pentru aceasta categorie de personal”, a explicat consilierul juridic din cadrul Cartel Alfa Maramures, Gavril Ciceo.
Ingrijitorii persoanelor cu dizabilitati cer si ei sa nu fie dati la o parte de autoritati. Ei arata ca au nevoie de bani, cu atat mai mult, cu cat boala de care sufera necesita un tratament adecvat si uneori costisitor. Reprezentantii asistentilor sunt decisi sa-si ceara dreptatea in strada daca vor fi ignorati pe mai departe de catre guvernanti.
„Noi am venit la intalnire cu rugamintea sa nu aiba de suferit asistentii personali, pentru ca sufera si bolnavii. Pana cand ei au salarii si ce le trebuie este bine, daca nu, au iesim in strada. Stim sa fim civilizati, dar stim sa dam si cu pumnul in masa. Speram ca se va rezolva si nu va fi cazul sa iesim cu oamenii in strada si sa facem mitinguri in fata Consiliului Judetean sau la Bucuresti”, a punctat liderul Sindicatului Asistentilor Persoanelor cu Handicap Maramures, Elisabeta Nan.
Alesii maramureseni recunosc ca legislatia in acest domeniu are lacune, mai ales ca Legea 448 nu e in concordanta cu prevederile din Codul Muncii. Deputatul Calin Matei a dat asigurari ca va sustine modificarile legislative.
De asemenea, subprefectul Pamfil Bercean a declarat ca a fost intocmit un document al problemelor supuse dezbaterilor la intalnire, care va fi trimis parlamentarilor si participantilor, in scopul completarii si finalizarii modificarilor legislative care sa sprijine activitatea desfasurata de asistentii personali si maternali.
In plus, sindicalistii intentioneaza sa infiinteze, la nivel judetean, Federatia Asistentilor Personali si Maternali, tocmai pentru ca angajatii din sistem sa poata fi mult mai usor ajutati cand e vorba de problemele semnalate.
Sursa: Camelia Tocaci