Trei volume legate in piele umana, care dateaza din secolul al XVII-lea, au fost descoperite in Biblioteca Universitatii Harvard din statul american Massachusetts, informeaza lefigaro.fr.
Printre cele 15.000 de volume pastrate in biblioteca prestigioasei universitati americane se afla trei suveniruri macabre, care amintesc de teribila moda a bibliopegiei antropodermice. Bibliopegia antropodermica era o practica populara in secolul al XVII-lea, ce consta in confectionarea copertelor de carte din piele umana.
Site-ul Universitatii Harvard a readus in atentia publicului acea tehnica. Informatia a fost publicata prima data in Harvard Crimson, ziarul studentilor de la celebra universitate americana, insa a ramas aproape neobservata, in 2006. In urma cu cateva zile, articolul a fost „dezgropat” de site-ul Reddit si, de atunci, a fost distribuit in numar mare pe retelele de socializare.
Una dintre carti, „Practicarum quaestionum circa leges regias”, a fost legata cu pielea unui om jupuit de viu in 1632. Autorul cartii afirma in prefata volumului ca s-a gandit la acea coperta ca la un fel de „memento mori”.
Directorul departamentului de manuscrise rare de la Harvard, David Ferris, a declarat pentru Harvard Crimson ca „legarea (cartii, n.r.) era considerata ca un omagiu, in spiritul inelelor si bijuteriilor facute din parul mortilor, in secolul al XIX-lea. Ceea ce astazi ni se pare macabru, in epoca era considerat un fel de a onora memoria unui mort„.
Unul dintre celelalte doua volume, „Des destinées de l’ame”, de Arsène Houssaye, provine dintr-o colectie de eseuri franceze despre sufletul uman, iar pielea in care a fost legat a fost extrasa de pe spatele unei paciente anonime dintr-un azil psihiatric, decedata in urma unei crize de apoplexie. Al treilea volum este o traducere a „Metamorfozelor” lui Ovidiu.
Alte carti legate in piele umana pot fi consultate la Universitatea Pennsylvania.
Reprezentantii bibliotecii de la Harvard ar fi preferat ca aceasta „poveste” sa ramana secreta. Cartile sunt, intr-adevar, accesibile tuturor si genereaza o anumita curiozitate in randul publicului. Analize ADN sunt deja in curs, pentru a determina daca numeroasele rafturi ale bibliotecii contin si alte volume legate in piele umana.
Sursa: Mediafax