Cazul fetitei sfasiate de cainii vagabonzi in zona piritei din Baia Mare a pus pe jar autoritatile baimarene. Administratia locala a incercat in ultimele luni sa rezolve problema animalelor fara stapan care hoinaresc libere prin oras. In acest scop, a fost aprobat de catre Consiliul Local un program de sterilizare si reteritorializare a acestora. Programul, insa, nu poate fi implementat in comunitatile de romi de la periferia municipiului. Motivul il constituie faptul ca tiganii refuza sa isi dea cainii la sterilizat si chiar ii agreseaza pe angajatii serviciului din cadrul Primariei Baia Mare care se deplaseaza acolo in acest scop.
Reprezentantii Serviciului de Gestionare a Cainilor fara Stapan din cadrul Primariei Baia Mare sunt nemultumiti. Programul de reteritorializare a cainilor fara stapan nu poate fi pus in practica la periferia municipiului, deoarece tiganii care si-au amenajat in aceste zone colibe nu permit accesul oamenilor primariei si chiar ii ameninta cu bataia.
Iar angajatii serviciului au toate motivele sa le fie teama. In acest moment, de capturarea, sterilizarea si reteritorializarea cainilor fara stapan se ocupa doar patru oameni.
Cu privire la nenorocirea petrecuta ieri dupa amiaza, doctorul Iuliu Baran, seful Serviciului de Gestionare a Cainilor fara Stapan, spune ca in zona piritei nu s-a putut interveni sub nicio forma. Medicul afirma ca s-au efectuat in repetate randuri deplasari pe pirita sau pe Craica, iar tiganii i-au intampinat cu refuzuri si amenintari pe reprezentantii primariei.
“Am incercat sa sterilizam cainii din zonele locuite de comunitatile de tigani, insa acestia ori spuneau ca sunt cainii lor, si ca nu avem niciun drept sa ii luam ori spun ca nu sunt ai nimanui, dar sa nu ne atingem de ei. Oamenii nostri refuza sa mai mearga acolo, intrucat au fost amenintati si agresati de catre tigani. Din nefericire, acolo sunt foarte multe haite de caini lasati liberi”, a spus medicul veterinar Iuliu Baran.
Chiar in cazul fetitei in varsta de doi ani, care a fost nenorocita de catre animale, se pare ca a fost vorba de o haita de 20 de caini, care se afla “in grija” unei vecine de coliba a victimei. In plus, se pare ca animalele femeii nu sunt… “la prima abatere”.
In astfel de situatii, spune medicul, singura modalitate in care se poate actiona pentru confiscarea animalelor periculoase este cu ajutorul fortelor de ordine. “Procedura strandard prevede ca politia sa dispuna confiscarea animalelor, iar actiunea propiru-zisa se va realiza cu ajutorul organelor legii. Probabil din acest motiv nu am fost informati inca de tragedia de ieri”, a explicat Baran.
Seful Serviciului de Gestionare a Cainilor fara Stapan a mai aratat ca in ultimele luni au fost semnalate mai multe cazuri de comunitati de tigani care i-au impiedicat pe angajatii de la ecarisaj sa-si faca datoria. Iuliu Baran a oferit exemplul unei comunitati de pe Valea Borcutului, care nu putea sa se deplaseze spre casa, din cauza faptului ca animalele lasate libere si nerevendicate de nimeni reprezentau un real pericol.
In ceea ce priveste programul de reteritorializare, Iuliu Baran relateaza faptul ca de la aprobarea hotararii de Consiliu Local, din luna noiembrie, si pana la acest moment au fost sterilizati si repusi in locurile de unde au fost capturati 143 de caini, 42 de capete in noiembrie, unul singur in decembrie (vremea nu a permis efectuarea sterilizarilor) si 74 in februarie. In prima saptamana a lunii martie, au fost capturati 26 de caini, care vor fi sterilizati si reteritorializati in zilele care urmeaza. Dintre acestia, doar un singur caine a fost adoptat, cel capturat in luna decembrie.
CITESTE SI:
PREMIERA eMM.ro – Fetita de 2 ani sfasiata de o haita de maidanezi in zona piritei din Baia Mare
Sursa: Catalin Tineghe