Vezi VIDEO
Situatie ingrijoratoare in judetul Maramures. Sute de angajati inregistreaza lunar un venit la nivelul anului 2011. Mai grav este ca acesti maramureseni lucreaza in sistemul medical si detin functii de asistenti sau laboranti si nicidecum de fochisti in spitale sau agenti de paza. Situatia se datoreaza deficientelor legislative in urma carora o parte din unitatile medicale din judet au ramas cu constituirea venitului la nivelul anului 2011.
La cei 600 de lei, salariul minim pe economie la nivelul anului 2011, unii angajati din sistemul medical reusesc sa mai acumuleze sporuri pentru a ajunge la un venit decent.
“Ei nu au venitul sub minim pe economie, dar s-a constituit salariul adunand salariul de atunci, de 600 de lei, brutul minim pe economie, in opozitie cu cel de astazi, de 975 de lei. Problema este de modificare a legislatiei pentru a cuprinde noua incadrare. In fiecare an s-a marit salariul minim brut pe economie si atunci el trebuia, teoretic, sa se raporteze in fiecare an la cifra sau suma de bani datorata conform valorii salariului minim brut pe economie”, a declarat Dragos Nacuta, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures.
In aceasta situatie se afla sute de angajati din sistemul medical, iar ultimul caz adus in atentia inspectorilor de la Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures a fost al unor angajati din cadrul spitalului din Cavnic.
“Noi am avut discutii si cu sindicatele pe acest subiect si am confirmat calculele pe care le-am facut cu inspectorii nostri . Am transmis mai departe aceasta problema, bineinteles ca si cei implicati au anuntat pe linia lor administrativa si problema urmeaza sa fie dezbatuta pe cale legislativa. Pentru ca numai asa poate fi corectata. Nu poate fi corectata prin masuri financiare instantanee. Trebuie corectata legea”, a mai adaugat Dragos Nacuta, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures.
Maramuresenii care se confrunta cu astfel de cazuri au avut formele de angajare efectuate sau corectate la nivelul anului 2011.
Sursa: Simona Vasiac