Vezi VIDEO
Maramuresul se afla printre ultimele judete din tara in ce priveste centralizarea datelor referitoare la terenurile agricole si forestiere care trebuie retrocedate. Mai mult de jumatate din documentatiile depuse la Prefectura au fost respinse pentru neregulile semnalate. 25 de administratii locale nici macar n-au predat situatia referitoare la inventarierea terenurilor agricole si forestiere.
Reprezentantii institutiilor implicate in aplicarea legii 165/2013 privind restituirea proprietatilor preluate in mod abuziv in timpul regimului comunist au fost convocati astazi, 26 august, la sedinta de prefectul judetului Maramures, Anton Rohian. Reprezentantul Guvernului in teritoriu s-a aratat nemultumit de stadiul aplicarii acestei legi in Maramures.
Pana in prezent, 51 din cele 76 unitati administrativ teritoriale, au depus la Oficiul Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara Maramures documentatiile aferente. Dintre acestea, mai mult de jumatate au fost verificate din punct de vedere tehnic si respinse pentru neregulile semnalate. In cazul celorlalte 25 de unitati administrativ teritoriale, documentatiile nu au fost finalizate si predate la timp. In acest context, prefectul Anton Rohian a cerut o reevaluare a situatiei si finalizarea documentatiilor pana la 1 septembrie, pentru a putea fi avizate de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
“Aceasta lege e foarte importanta si trebuie finalizata pana la 1 septembrie. Rezulta ca sunt 25 de localitati care sunt cu probleme minore, unele cu probleme destul de grave. Pana in data de 2 septembrie vom avea intalnire cu topografii, presedintii acestei legi si responsabilii care trebuie sa motiveze de ce nu s-au intocmit aceste date”, a declarat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Totodata, reprezentantul Guvernului in teritoriu a atras atentia topografilor sa finalizeze actiunea de inventariat terenurile, pentru ca vor fi platiti pentru activitatea prestata.
“As face apel la topografi ca sunt bani pentru plata lor, sa nu tergiverseze aceasta lucrare ca nu este nici in folosul lor si pot aparea si alte probleme vizavi de cum vrem sa gestionam activitatea noastra pe care vrem sa o desfasuram si privat si pe domeniul public”, a punctat Anton Rohian.
Initial, data de 26 iunie era termenul final pana la care ar fi trebuit incheiata inventarierea terenurilor agricole si forestiere care trebuie retrocedate sau care au ajuns la proprietari. Numai ca, printr-o hotarare adoptata de Camera Deputatilor, termenul pana la care comisiile locale trebuie sa finalizeze procedura de inventariere a terenurilor a fost prelungit la acel moment cu inca 90 de zile, invocandu-se lipsa resurselor pentru plata topografilor, dar si numarul insuficient de specialisti.
Sursa: Camelia Tocaci