Preparate din carne cu probleme, depistate de comisarii de la Protectia Consumatorilor Maramures. In urma prelevarii de probe de la produse apartinand producatorilor locali, s-a descoperit ca acestea nu se incadrau in parametrii legali. Fie contineau mai multa apa, fie contineau ingrediente care nu erau inscrise si pe eticheta.
Comisarii de la Protectia Consumatorilor Maramures au verificat 15 operatori economici care comercializeaza preparate din carne. Cu aceasta ocazie, au fost prelevate probe de la mai multe produse, constatandu-se ca acestea contineau mai multa apa decat prevede legea sau aveau in componenta ingrediente care nu erau precizate pe eticheta.
“De exemplu, la salamul Victoria, unde parametrul de umiditate este de 60 %, s-a constatat ca in realitate avea 74 %. La carnatul cabanos nivelul de umiditate este de 50 %, iar la control s-a determinat 65 %. La salamul de vara, parametrul de umiditate este de 50 %, iar in realitate s-a determinat 54 %. Alta neconformitate pe care am constat-o a fost faptul ca la salamul Victoria amidonul nu era trecut pe eticheta, insa continea 2 % amidon. La carnatul trandafir, unde nivelul de proteina este de 15 %, in realitate s-a determinat doar 13 %”, a precizat Olivia Ardelean.
Olivia Ardelean a mai subliniat ca au fost verificate 610 kg de preparate din carne, din care 106 kg au fost gasite cu abateri, dispunand-se oprirea temporara de la comercializare. Controalele s-au lasat si cu opt amenzi in valoare de 24.000 de lei si sapte avertismente.
”Fiecare operator economic care nu s-a incadrat in parametrii prevazuti a primit o amenda in valoare de 4.000 lei” , a precizat Ardelean.
Sursa: Camelia Tocaci