Multi oameni incep sa intre in depresie atunci cand ajung in jurul varstei de 30 de ani si constata ca inca nu au cunoscut succesul pe plan profesional. O parte din cei mai mari oameni de succes din intreaga lume au dat inas „lovitura” dupa varsta de 30 de ani. Sociologii sustin ca niciodata nu este prea tarziu sa cunosti succesul, iar teoria este demonstrata si in practica de unii dintre cei mai bogati oameni ai planetei, potrivit Bright Side. Conform studiilor specialistilor, o persona ajunsa la varsta maturitatii depline are mai multa experienta de viata si poate analiza mult mai bine luarea unei decizii calculand mult mai real factorii de risc.
Harland Sanders David, fondatorul KFC
Lui Harland i-a venit ideea geniala de a crea o reteta unica de pui picant in jurul varstei de 40 de ani. Fondatorul acestui lant de fast-food care este acum recunoscut la nivel global are o biografie interesanta. Si-a pierdut tatal cand era foarte mic, iar mama lui a trebuit sa lucreze foarte mult pentru a putea intretine familia. Harland era responsabil cu gatitul in casa. Cand Harland avea 12 ani, mama sa s-a recasatorit, iar el a plecat de acasa si a inceput sa lucreze la o ferma in Greenwood. In urmatorii ani a avut mai multe slujbe temporare: conductor de tramvai, soldat in Cuba timp de 6 luni, pompier pe calea ferata, a studiat dreptul prin corespondenta si a practicat o perioada, a vandut asigurari, a lucrat pe un vapor, navigand pe raul Ohio, iar la 40 de ani a inceput sa gateasca pentru calatorii infometati care se opreau la benzinaria sa in Corbin, Kentucky.
In anul 1964, in peste 600 de restaurante situate atat in SUA cat si in Canada, se vindea pui pregatit dupa reteta lui Harland. In acelasi an, el si-a cedat drepturile de pregatire a puiului unui grup de investitori, iar Harland a ramas purtatorul de cuvant al companiei. In anul 1976, in urma unui sondaj, Harland ocupa locul 2 in randul personalitatilor celor mai populare in SUA. Administrata de noii proprietari, societatea pe actiuni Kentucky Fried Chicken s-a dezvoltat rapid, iar in ianuarie 1969 a fost listata la bursa din New York.
Harland a murit in anul 1980 la varsta de 90 de ani si a reprezentat modelul viu de implinire a visului american. In ultimii ani, el strabatuse 250.000 mile pe an vizitand restaurantele KFC din intreaga lume.
Ray Kroc, fondatoul McDonald’s
Intr-unul din interviurile date, fondatorul celebrului lant McDonald’s a declarat: „In 1954 aveam 52 de ani. Eram deja diagnosticat cu diabeti si artrita. Vezica mea biliara si cea mai mare parte din glanda tiroida au trebuit sa fie eliminate intr-o operatie. Dar am crezut in viitor si am pus bazele McDonald’s”.
Kroc a fost, de asemenea, partial surd si nu foarte bogat pana la varsta de 52 de ani. El a fost un om de afaceri cunoscut, dar cele mai multe dintre proiectele sale au esuat. Cand avea nevoie 15.000 de dolari sa cumpere o licenta de publicitate pentru McDonalds, nicio banca nu a vrut sa ii acorde creditul. Kroc a fost nevoit sa isi gireze casa. Cu toate acestea, in urmatorii 30 de ani din viata a castigat nu mai putin de 600 de milioane de dolari.
J. K. Rowling, autoarea best-seller-ului „Harry Potter”
Ideea povestii micului magician care s-a concretizat mai tarziu intr-o serie de succes la nivel global i-a venit scriitoarei J. K Rowling in anul 1990.
Cu toate acestea, in urmatorii sapte ani, ea nu si-a putut gasi de lucru si a divortat de sotul ei. Rowling a trait in saracie pana cand a publicat primul volum in 1997. In prezent, ea a vandut mai multe carti decat oricine altcineva din Marea Britanie.
Harrison Ford, actor si producator
In 1968, Harrison Ford a jucat un rol in filmul „Zabriskie Point”, dar toate scenele in care aparea au fost taiate din versiunea finala. El a decis sa renunte la actorie si a devenit tamplar. Totul s-a schimbat insa atunci cand l-a intalnit pe George Lucas, care l-a invitat la castingul pentru filmul american „Graffiti”. Ford avea in acel moment deja 30 de ani.
Sursa: Mediafax