La mijlocul lunii decembrie 1989, la Timisoara, romanii au dat primele semne ca sunt dispusi sa se sacrifice ca sa inlature regimul opresiv aflat la putere de 45 de ani. ”Epoca Ceausescu” a fost ingropata in urma cu 18 ani, dar ”majoratul” nu a dus si la o maturizare a sistemului democratic in Romania, probabil si din cauza numerosilor nostalgici.
Drd. arhivist Paula Ivan, Directia Judeteana Cluj a Arhivelor Nationale a declarat ca ”Nicolae Ceausescu ramane un amalgam: revolutionar, impostor, lider comunist, rege si dictator. Aceasta ar fi explicatia si pentru atitudinea polarizata a opiniei publice referitoare la «epoca de aur», dupa 17 ani de la evenimentele din 1989. Ceausescu are azi, evident, mai multi «sustinatori» decat in urma cu un deceniu…”
Klara Guseth, directorul DJAN Maramures a spus ca Nicolae Ceausescu a fost ”fara doar si poate un Tiran, dezinteresat total de nevoile poporului pe care il conducea. In plus, l-a umilit in permanenta, rapindu-i ceea ce consideram ca este cel mai elementar si firesc aspect al vietii de zi cu zi – demnitatea”.
Prof. Viorel Rusu, director al Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures: „Monarh fara coroana – dar cu sceptru (din anul 1974, de cand a ocupat si functia, nou creata, de presedinte al Republicii), Nicolae Ceausescu a condus Romania in perioada 1965-1989, in primul rand din postura de lider absolut al partidului unic existent in societate – Partidul Comunist Roman.”
Titlu din ziar:
Nicolae Ceausescu – revolutionar, impostor, lider comunist, rege si dictator
Revista presei din Baia Mare – 17 decembrie 2007. Glasul Maramuresului
Sursa: Daniela Dragos
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult