Reprezentații Sectorului Social-Filantropic și Misionar al eparhiei Maramureșului și Sătmarului și-au coordonat acțiunile cu organizațiile laice și confesionale din zonă, oferind sprijin pentru sute de persoane: nimeni nu a rămas flămând sau sub cerul liber odată ce a trecut în România prin Vama Sighet. Au fost trimise pachete cu alimente chiar și refugiaților care așteaptă dincolo de graniță.
La începutul zilei au avut pregătite 100 de sendvișuri și 100 de pachete cu hrană caldă, apă și dulciuri pentru copii.
Reprezentanții eparhiei au asigurat transport și cazare pentru refugiați. Aceștia au fost găzduiți de unele parohii, de mănăstiri și de persoane particulare care și-au pus la dispoziție casele proprii pentru ajutorarea celor în nevoie, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-Online.
Parohia Ortodoxă Șieu a oferit 10 camere pentru refugiați și este gata să pregătească și pachete alimentare, iar Parohia Ortodoxă Strâmtura a adus de la Baia Mare patru paleți cu produse de igienă pentru copii și pentru adulți.
Mai multe parohii din toate protopopiatele fac colecte de alimente perisabile și neperisabile, îmbrăcăminte călduroasă pentru adulți și copii, produse de igienă, obiecte de uz sanitar. Sunt întocmite liste cu voluntari care pot fi chemați la nevoie.
Asociația „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, a parohiei cu același nume din Baia Mare, a pregătit pachete care au ajuns sâmbătă seară la granița cu Ucraina.
Voluntarii Asociației „Dăruim și ne dăruim” a Parohiei „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”, coordonată de părintele Dan Ioan Sidău, împreună cu autoritățile competente, au asigurat cazarea a peste 100 de persoane.
Arhim. Casian Filip, coordonatorul Sectorului Social-Filantropic și Misionar al eparhiei, și Părintele Marcel Oprișan, Parohul din Bârsana, au donat 145 de meniuri calde și 180 de sticle cu apă la Centrul de zi pentru copii „Emanuel” din Sighetu Marmației al Bisericii Greco-Catolice.
Prin efortul mai multor organizații, printre care și Crucea Roșie, aproximativ 1.500 de pachete cu mâncare au ajuns și la refugiații care stau la coadă dincolo de graniță, în spațiul ucrainean. Alte alimente vor fi depozitate la Consulatul României in Solotvino, în țara vecină.
Coada la intrarea în România se întinde pe cel puțin zece kilometri, astfel încât refugiații sunt obosiți când ajung în România. Părintele Arhimandrit Casian Filip estimează că în cursul zilei de sâmbătă nu au trecut prin Vama Sighet decât aproximativ 800 de persoane.
Reprezentanții Episcopiei își coordonează acțiunile cu instituția Prefectului și Consiliul Județean, precum și cu nou-creata Coaliție ONG-urilor pentru Ucraina, creată la nivel de județ.
Sursă: basilica.ro