Un proiect de lege care prevede modificarea Codului Penal și introducerea unui prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu, asemănător celebrei OUG 13, a trecut miercuri, 29 martie, de votul Senatului.
Inițiatorii amendamentului nu s-au semnat, iar opoziția acuză că modificarea a apărut peste noapte. Amendamentele au fost atașate unui proiect de lege inițiat de către guvern în decembrie 2022, iar dacă legea va trece în această formă un funcționar public care produce un prejudiciu mai mic de 250.000 de lei va putea scăpa de incriminarea penală.
Proiectul de lege a trecut cu 78 de voturi „pentru”, 25 „contra” și 10 abțineri. Amendamentul a fost introdus în Comisia juridică a Senatului, fără ca inițiatorii să fie numiți, fiind trecută forma „parlamentari PNL, PSD și UDMR”.
Cele trei partide adună în comisia respectivă 10 membri, după cum urmează.
PNL: Cristian-Augustin Niculescu-Țâgărlaș, Claudia-Mihaela Banu, Daniel Fenechiu și Patricia Moș.
PSD: Laura Moagher, Robert Cazanciuc, Ionel Cristescu, Ion Rujan și Marius Toanchină.
UDMR: Károly Zsolt CSÁSZÁR.
Senatorul Simona Spătaru, reprezentanta USR în comisia juridică, a acuzat puterea că nu a cerut opinia guvernului pentru amendamente și că totul a fost făcut pe repede-înainte.
„Chiar şi în această dimineaţă, fără a explica cum arată în final amendamentele, s-a făcut un vot, aşa, pe repede înainte, reprezentanţii Guvernului nu au fost întrebaţi dacă le susţin. În legătură cu abuzul în serviciu, felul în care coaliţia, în comisia juridică, alege să formuleze textul final, este un mod în care CCR va declara din nou neconstituţional acest text”, a explicat aceasta.
Mai mult, Spătaru acuză faptul că amendamentele au fost introduse în comisie la ora 9.00, iar plenul în care s-a votat a avut loc la ora 10.00.
„S-a tratat cu superficialitate şi pe ascuns intenţiile faţă de cum arată acum în raport textul”, a mai afirmat Spătar.
Cum arată amendamentul introdus de putere:
„Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.
Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmând să ajungă la Camera Deputaților, for decizional.
Grigore Ciascai
Aveați cumva alte așteptări?
Sunteti nebuni sau ne credeti prosti ? un functionar care ciupeste 250 000 ron scapa fara dosar penal ?deci sa clarificam pana la 250 000 lei cinstit abia peste suma aceasta este considerat HOT.culmea hotiei
Alpinistu cu diplomă la facultatea de drept din Marghita a calculat gresit euroii
Doară n-or fi mai buni de ceilalți, tăt niste tâlhari îs și ăștia.