A doua ediție a Nopții Muzeelor la Sate va avea loc în data de 31 august, iar desfășurătorul evenimentului va păstra logica de promovare și de reprezentare a Nopții Muzeelor, coordonată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România.
Evenimentul se adresează sutelor de muzee și de colecții, private sau de stat, muzeelor vii, caselor memoriale și altor entități culturale și religioase, cu valoare istorică, culturală, educativă sau de patrimoniu, din spațiul rural românesc. Acestea pot fi: reședințe nobiliare, castele și cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă religioasă care aparțin bisericilor parohiale și mănăstirilor, mori de vânt, de apă sau de hârtie, gospodării tradiționale țărănești conservate in situ sau case bătrânești, centre culturale sau de artă, ateliere de artă tradițională, monumente paleo-creștine, mausolee, situri și rezervații arheologice deschise publicului, puncte gastronomice, fierării, hambare, chiar și centre de pompieri.
Puteți accesa website-ul www.noapteamuzeelor-la-sate.ro pentru a afla care sunt cele peste 120 de obiective ce vor participa la ediția din acest an, care va avea loc în data de 31 august.
Din Maramureş, în acest program s-au înscris şapte obiective muzeale gata să-şi primească vizitatorii sâmbătă, 31 august.
Mai jos cele şapte obiective cu scurtă descriere
Ansamblul Muzeal și Monumental „Dr. Vasile Lucaciu”, Șișești – 17:00-22:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Ansamblul muzeal evocă personalitatea preotului greco-catolic Vasile Lucaciu, supranumit „Leul de la Şişeşti” (1852 – 1922), cunoscut luptător pentru drepturile românilor din Transilvania. Dr. Vasile Lucaciu şi familia sa au locuit aici aproape 30 ani. Ansamblul este alcătuit din: Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Românilor (1890), cu mormântul lui Vasile Lucaciu, Casa memorială (fosta casă parohială datând din secolul al XVIII-lea), Școala muzeu (fosta școală confesională înființată în anul 1905), Fântâna „Ciurgău”, Pavilionul de Adunare al Românilor, biserica veche de lemn (altarul).
Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” Săcălăşeni – 10:00-18:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Biserica de lemn din Săcălășeni, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost declarată monument prin Legea numărul 5/2000 privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național. Figurează pe lista monumentelor istorice, cod LMI MM-II-m-A-04630, și este situată în mijlocul unui cimitir vechi, la doar un km de șoseaua principală, între două ulițe, pe o ridicătură din lunca Lăpușului.
Datează, potrivit tradiției, din anul 1442 și a fost reconstruită în secolul al XVIII-lea, după cum ne dezvăluie inscripția de sub balconul unde era corul bisericii și pare să fi preluat principiile și tehnicile bisericilor din Țara Maramureșului construite după raidul tătar de la 1717.
Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Buzești – 9:00-13:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Buzești se află pe noua listă a monumentelor istorice, înregistrată sub codul MM-II-m-A-04533. Este aşezată în partea superioară a cimitirului satului, pe locul numit Piciorul Codrului. Datează, prin inscripție, din anul 1799.
Construcția are planimetria comună pentru epoca în care a fost construită, mai exact, este organizată în: pridvor, pronaos, naos și altar. Biserica este construită din grinzi masive din lemn, acoperișul este realizat din șindrilă, la sol fiind așezată pe o fundație solidă din piatră. Turnul are înălțimea de 22 m.
În anul 2014 a fost finalizat amplul proces de restaurare a bisericii. Pe lângă lucrările care au vizat repararea clădirii, au fost realizate și construcții necesare functionalității: poartă de acces, clopotnită, punctul de informare și altarul de vara. Valoarea totală a proiectului a fost de aproape patru milioane de lei.
Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, Culcea – 10:00-18:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Biserica de lemn din Culcea are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și figurează pe lista monumentelor istorice, cod LMI MM-II-m-A-04561.
Este situată pe un deal, în centrul satului, lângă căminul cultural din localitate, în apropierea noii biserici și datează din anul 1720. Ce o face deosebită este un element întâlnit mai rar, respectiv stâlpii trigemănari situați de o parte și de alta a pridvorului, dar și la mijloc. Există patru perechi de stâlpi trigemănari.
Biserica de lemn „Zămislirea Sfintei Ana” Coruia – 10:00-18:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Biserica de lemn din Coruia cu hramul „Zămislirea Sfintei Ana” a fost construită, după toate documentele, în anul 1794, însă, după noile cercetări efectuate de istoricul George Cadar, și deslușirea unor inscripții runice, s-a descoperit, ca dată a construcției anul 1444, 1794 fiind doar anul strămutării ei.
Biserica de lemn din Coruia a fost supusă unor lucrări de restaurare în perioada 2007- 2010 și inclusă ulterior în categoria Monumentelor Istorice de Importanță majoră, de categoria A, având codul de identificare LMI MM-II-a-A-04553.
Casa Martirilor Moisei – 17:00-22:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Casa-muzeu se află la ieşirea din Moisei spre Borşa. Aici au fost ucişi de către trupele maghiare în retragere, la 14 octombrie 1944, 39 de ţărani români şi 3 evrei din judeţele Mureş, Cluj şi Maramureş, fără nici o altă vină decât aceea că voiau să ajungă acasă la familiile lor. Victimele făceau parte din detaşamentele de muncă forţată. Victimele au fost forţate să intre în case, fiind împușcate prin ferestre, pe motivul că ar fi fost partizani şi că ar fi obstrucţionat retragerea. Cadavrele au fost îngropate după două săptămâni şi deasupra gropii a fost ridicată o troiţă de lemn. Aceasta a fost înlocuită mai târziu de un ansamblu monumental al sculptorului Vida Géza (1913 – 1980), format din 12 figuri de piatră aşezate în cerc, două cu chipuri omeneşti şi celelalte zece purtând măşti tradiţionale maramureşene. Muzeul expune obiecte personale şi fotografii ale victimelor.
Casa Memorială „George Pop de Băsești”, Băsești – 17:00-22:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Casa memorială este organizată în conacul care a aparţinut marelui om politic George Pop de Băsești (1835 – 1919), descendent al unei familii nobiliare. Casa a fost construită între anii 1885 – 1890 și a constituit, pentru trei decenii, locul de întâlnire al multor fruntași transilvăneni: dr. Vasile Lucaciu, Vasile Goldiş, Ion Raţiu, Teodor Mihali şi alţii. După moartea ctitorului, imobilul a aparținut fiicei sale, Elena Pop Longin (1860 – 1940), cunoscută militantă feministă şi soţului, Francisc Hossu Longin. Naţionalizată în anul 1948, edificiul a servit ca sediu CAP şi magazie de cereale. În perioada 1970 – 1976 s-au executat lucrări de reabilitare, organizarea muzeului făcându-se în etape. Sunt valorificate expoziţional piese originale cu caracter istoric şi memorial aparţinând lui George Pop de Băseşti, fruntaş al luptei pentru unirea Transilvaniei cu România, preşedintele Partidului Naţional Român şi al Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia (1 Decembrie 1918).